Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ekstremno bela barva za nižjo porabo goriva
Inovacija
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.10.2021 00:28

Intenzivno bela barva avtomobila bi lahko pomenila občuten prihranek pri gorivu ali pa znatno večji doseg električnega avtomobila.

Urša Prosenjak

Pred dvema letoma je BMW na ženevskem avtomobilskem salonu predstavil X6 v barvi Vanta Black. Gre za najtemnejši možni odtenek črne barve, ki je vsrkal 99,965 odstotkov svetlobe. Ker tako intenzivna črna barva praktično ni odbijala svetlobe, se krivulje in na avtomobilu niso videle in avto je deloval skoraj dvodimenzionalno.

Ekipa programerjev iz univerze Purdue v ameriški zvezni državi Indiana je razvila nasprotno skrajnost: najbolj belo barvo na svetu. Kot je pojasnil vodja ekipe Xiulin Ruan, so želeli razviti barvo, ki odbije čim več svetlobe in tako zmanjša segrevanje stavb zaradi sonca.

Nova bela barva odbija 98,1 odstotka svetlobe, zato v stavbi ostaja hladneje. Veliko koristi bi lahko prinesla tudi v avtomobilski industriji. Na avtomobilih z notranjim izgorevanjem bi najbolj bela barva na svetu privarčevala pol litra bencina na 100 kilometrov, električnim avtomobilom pa bi se znatno povečal doseg.

Ali je uporaba barve na avtomobilih tudi v praksi mogoča, še ni znano. BMW-jeva Vanta Black se v serijski proizvodnji nikoli ni uporabljala, ker se je kmalu izkazalo, da je preobčutljiva. Kako bo z njenim nasprotjem, bo pokazal čas.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija