Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Motoristi prisegajo na tradicionalen pogon
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.09.2021 00:29

Združenje evropskih motorističnih organizacij je pred tedni začela zbirati mnenja motoristov o morebitni prepovedi motorja z notranjim izgorevanjem, ki se obeta čez desetletje in pol. Zdaj so predstavili izsledke raziskave.

Urša Prosenjak

V raziskavi je na vprašalnik odgovorilo skupno 23.768 motoristov in motoristk. Med njimi je bilo 1.188 žensk in 22.580 moških. Kar 92,91 odstotka se jih je opredelilo, da jim prepoved prodaje novih motociklov z bencinskim pogonom ne bi bila všeč. Rezultati se po posameznih državah nekoliko razlikujejo, povsod pa delež presega 80 odstotkov.

Raziskava je razkrila še nekaj zanimivih dejstev. V primeru prepovedi vstopa motorjev, starejših od letnika 2006, v določena mesta zaradi emisijskih predpisov, bi 55,46 odstotkov motoristov razmislilo o nakupu novega motorja. Več kot 44 odstotkov pa bi pretehtalo možnost zamenjave vrste prevoza.

Več kot polovica, kar 53,38 odstotka vprašanih, je povedalo, da bi vožnjo z motorjem raje povsem opustili, če bi se uveljavila prepoved prodaje motorjev z notranjim izgorevanjem, kot pa da bi presedlali na brezemisijski motor. Le 7,67 odtsotka se je opredelilo, da bi raje izbrali motor z alternativnim pogonom kor klasičnega, če bi jim bila ponujena izbira.

A tudi tisti motoristi, ki bi z veseljem zamenjali vrsto pogona, v 88,75 odstotnem deležu niso pripravljeni za brezemisijski motocikel plačati več kot za primerljivo vozilo s klasičnim pogonom.

Raziskava je anketirane razdelila tudi po starostnih skupinah, vendar ni pokazala posebnih razlik v mnenjih mladih med 18 in 30 let starosti, aktivnimi odraslimi med 31 in 45 leti, starejšimi motoristi v starosti 45 do 60 ter seniorji nad 60 let.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija