Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dokončno slovo osvinčenega bencina
Dosežek
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.09.2021 00:43

Porabljene so še zadnje zaloge v zadnji državi na svetu, ki ga je še uporabljala.

Urša Prosenjak

Potem ko so prejšnji mesec porabili zadnje zaloge na svetu, je Okoljski program Organizacije združenih narodov (UNEP) razglasil konec uporabe osvinčenega bencina. Kampanja za ustavitev uporabe bencina, ki predstavlja resno nevarnost za zdravje ljudi in za okolje, je trajala 19 let.

Zadnja država, kjer se je osvinčeni bencin še vedno uporabljal, je bila Alžirija, ki pa je svoje zadnje zaloge porabila julija. Že dolgo je sicer znano, da osvinčeni bencin onesnažuje zrak, zemljo in pitno vodo ter lahko povzroči bolezni srca, možgansko kap in raka. Nekatere raziskave so pokazale, da škoduje razvoju možganov, zlasti pri otrocih. Prvi dokazi o škodljivosti so se pojavili že praktično ob začetku uporabe, vendar je trajalo več desetletij, preden so se sprožile kampanje za iskanje varnejših alternativ in še dlje, preden so prizadevanja aktivistov padla na plodna tla. Ravno zaradi tega je UNEP označil prenehanje uporabe osvinčnenega bencina za ogromno prelomnico.

»Svinčevo gorivo na kratko ponazarja vse vrste napak, ki jih je človeštvo storilo na vseh ravneh naše družbe,« je dejala Inger Anderson, izvršna direktorica UNEP. Te napake so po njenih besedah ​​privedle do podnebnih sprememb, onesnaženja in izgube biotske raznovrstnosti, vendar pa globalni odziv na svinec v gorivu kaže, da se človeštvo lahko iz napak nauči in jih popravi.

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je dodal, da dosežek pomeni vrhunec svetovnega, desetletja dolgega prizadevanja, da bi svet očistili osvinčenega bencina. »Ta dosežek bo vsako leto preprečil več kot milijon prezgodnjih smrti in zaščitil otroke pred izpostavljenostjo svincu. Še naprej bomo gradili čistejšo in bolj zeleno prihodnost za vse,« je povedal Guterres.

Toksičnost svinca je bila znana že od rimskih časov, v bencin pa so ga začeli dodajati v zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja. V splošni uporabi je ostal vse do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so ga bogatejše države začele postopoma umikati iz uporabe.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija