Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Hamiltonu prvi pole sezone 2014
Sobota - kvalifikacije
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.03.2014 08:05

Z dežjem začinjene kvalifikacije za VN Avstralije je po napetem boju dobil Hamilton. Družbo v 1. vrsti mu bo delal domači ljubljenec Ricciardo, iz 2. vrste pa bosta jutrišnjo dirko začela Rosberg in Magnussen. Vettel tokrat le 13.

Artur Švarc

Če je še na začetku današnjih kvalifikacij kazalo, da se bosta Mercedesova dirkača sprehodila do prvih dveh mest, pa je vreme v nadaljevanju poskrbelo, da se to vendarle ni zgodilo. Naj ne bo pomote – v suhem sta bila Hamilton in Rosberg še vedno daleč najhitrejša. Celo toliko, da sta si lahko kot edina privoščila, da v prvem delu kvalifikacij nista uporabila mehkejših kompletov pnevmatik. Steza je bila namreč prvi deset minut še suha, zaradi česar je bilo pomembno čim prej opraviti hiter krog. Vsakršna zamuda oz. napačna taktika bi bila za vsakega dirkača pogubna.

A tudi najboljša taktika danes nedvomno ne bi pomagala moštvu Lotus. Tako Grosjean kot Maldonado sta imela še naprej zelo mizeren dan in sta prepričljivo zasedla zadnji dve mesti – tudi za Ericssonom, ki je bil dvajseti. Med prvimi, ki so izpadli pa najdemo tudi Gutierreza, ki v suhem ni uspel opraviti dovolj hiter krog, kar ga je v veliki meri stalo uvrstitve naprej. Sicer pa je po dolgem času Chilton premagal Bianchija, presenetljivo pa se je v drugi del kvalifikacij uvrstil Kobayashi.

Še večja drama pa je ljubitelje formule ena čakala v nadaljevanju kvalifikacij. Moštva so morala zaradi mokre steze namestiti vmesne pnevmatike in čeprav sta Mercedesova dirkača tudi na njih kazala odlično formo, pa je bilo hitro jasno, da je konkurenca v mokrem bistveno bolj izenačena. Presenetljivo pa se v mokrem tokrat nikakor ni znašel Vettel. Aktualni svetovni prvak je namreč ves čas zaostajal za Ricciardom, na koncu pa zaradi Raikkonenove nesreče ostal tudi brez finalnega dela – prvič po dobrem letu in pol. Dirkač Red bulla je namreč, na veliko zadovoljstvo domače publike, zasedel zgolj trinajsto mesto. Kot že omenjeno je imel slab dan tudi Raikkonen, ki pa se v finalni del najbrž tudi brez nesreče ne bi uvrstil. Sicer pa so po drugem delu izpadli še Sutil, Kobayashi in Perez.

V finalnem delu smo torej videli celo dva novinca, Kvyata in Magnussna. In kdo bi si mislil, da se bo eden izmed njiju na svojih prvih kvalifikacijah boril celo za najboljši štartni položaj? Mladi danski dirkač je namreč na veliko zadovoljstvo Rona Dennisa prikazal v mokrem zelo dobro vožnjo in se na koncu uvrstil na izvrstno četrto mesto.

Sicer pa so bile vse oči uprte v dvoboj Ricciardo-Mercedes. Domači ljubljenec je namreč skozi celotne kvalifikacije vozil izvrstno in nekaj časa je celo kazalo, da bo dirkač Red bulla osvojil celo najboljši štartni položaj. Toda tokrat se mu ni izšlo, saj je bil Hamilton tokrat preprosto premočan nasprotnik. Bo pa Ricciardo vseeno domačo dirko začel z drugega mesta. Za omenjeno dvojico pa so si nato sledili še Rosberg, Magnussen, Alonso, Vergne, Hülkenberg, Kvyat, Massa in Bottas. A velja omeniti, da bo slednji jutrišnjo dirko zaradi menjave menjalnika – tako kot tudi Gutierrez – začel pet mest nižje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija