Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pametna Dunlopova pnevmatika omogoča komunikacijo z avtomobilom
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.03.2014 09:47

Poseben čip, vgrajen v pnevmatiko, računalniku na armaturni plošči posreduje informacije o njenih lastnostih in tako zagotovi izboljšane vozne lastnosti avtomobila v ovinku ter pri zaviranju, poveča pa tudi njegovo stabilnost.

Artur Švarc

Na letošnjem avtomobilskem sejmu v Ženevi je Dunlop, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev visokozmogljivih in vrhunskih pnevmatik, predstavil koncept pametne pnevmatike, ki komunicira z avtomobilom. Vanjo je namreč vgrajen poseben brezbaterijski čip, ki s pomočjo napredne tehnologije poskrbi za posredovanje informacij med pnevmatiko in računalnikom na armaturni plošči. 

Omenjeni sistem računalnik v vozilu obvešča o identifikacijskih podatkih, tlaku in temperaturi pnevmatike; preko tako pridobljenih podatkov pa je osrednji računalniški sistem sposoben avtomatsko izboljšati algoritme vzdolžnega in bočnega krmiljenja, kar se izraža v boljših voznih lastnostih. Napredna tehnologija tako omogoča krajšo zavorno pot pri delovanju ABS-zavor, večjo odzivnost v zavojih, boljše ohranjanje smeri pri vožnji naravnost in večjo stabilnost, ki jo s pomočjo dodatnih podatkov zagotavlja elektronski sistem za nadzor stabilnosti (ESC). Prednost omenjenega sistema je tudi ta, da je čip vgrajen v pnevmatiko in ne v platišče, kar pomeni, da se slednji med menjavo pnevmatike ne more poškodovati. 

Za samo testiranje inovativnega sistema je Dunlop uporabil pnevmatike SportMaxx RT, zasnovane na dirkalni tehnologiji, ki jih prav tako predstavlja na letošnjem ženevskem avtomobilskem sejmu. Na svojem razstavnem prostoru je namreč na ogled postavil novi športni kupe Mercedes-Benz CLA 45 AMG, ki je opremljen ravno s pnevmatikami Dunlop Sport Maxx RT. Slednje so nedavno odobrili tudi za številne druge vodilne modele AMG, s čimer je Dunlop še poglobil svoje večletno sodelovanje s podjetjem Mercedes-AMG in okrepil močno prisotnost svoje dinamične blagovne znamke v svetu hitrih ter zmogljivih avtomobilov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija