Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Oplov kombi na vodik
Opel Vivaro-e Hydrogen
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.05.2021 00:50

Trije osebni avtomobili na gorivne celice dobivajo novega člana, gre pa za Oplov kombi Vivaro.

Artur Švarc

Vivaro-e Hydrogen je hibrid v drugačnem pomenu besede, saj je v bistvu priključni hibrid z gorivnimi celicami. 10,5 kWh baterija ne zbira le elektrike pri zaviranju, pač pa jo je mogoče napolniti iz vtičnice, zadoščala pa naj bi za 50 kilometrov dosega. Skupni doseg je 400 kilometrov, vodik pa je shranjen v treh rezervoarjih s prostornino 120 litrov, kjer pri 700 barih domuje 4,4 kilograma vodika.

 

Preračunana poraba vodika je 1,26 kilograma na 100 kilometrov ob prazni bateriji.

Motor je trifazni sinhroni elektromotor s 60 kW, za kratek čas pa da od sebe tudi 100 kW in 260 Nm navora.

Dve različici bosta merili 4,95 ali 5,3 metra s prostornino za tovor 5,3 ali 6,1 m3. rezervoarji za vodik so shranjeni pod dnom, večji del pogonskega sklopa pa spredaj, kjer je bil prej običajen motor.

Kombi bodo izdelovali v Russelsheimu pri Oplovem oddelku za specialna vozila. Prvi primerki bodo na voljo jeseni, Opel pa računa predvsem na operaterje. Opel je znotraj Stellantisa zadolžen za razvoj vozil na gorivne celice, zato bo vodični Vivaro dobil tudi brata s Citroenovim in Peugeotovim znakom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija