Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kamion je moj edini dom in postelja
Scania 540 S
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.04.2021 01:15

Avtomanija primarno orientirana na gospodarska vozila, smo pa zato toliko bolj veseli, ko s pomočjo Scanie občasno zaidemo v drugačen tehnični svet.

Artur Švarc

Vlačilci niso več le delovni stroji na prvo žogo, pač pa je že dolgo časa prisotna estetska komponenta, da o napredni elektroniki, ki se je ne bi sramovali tudi dražji avtomobili, ne govorim.

Tokrat smo se spoznavali s 540 S, z najmočnejšim Sacnijinim vrstnim šestvaljnikom, ki je z novim menjalnikom s 14 prestavami odličnjak, ko gre za porabo. Z naprednim elektronskim asistenčnim sistemom za voznika omogoča avtonomno vožnjo druge stopnje, podobno kot avtomobili. Ampak gremo po vrsti.

Estetska komponenta 540 S so Safirno modra kovinska barva, LED luči in kromirana zadnja platišča. Dvoosni vlačilec v dolžino meri 5,96 metra, širok je 2,6 metra in visok 3,86 metra. Pnevmatike so dimenzij 315/70 R22,5

Prenovljena kabina z dvema sedežema in ležiščem je zračno vzmetena, notranjost je izjemno tiha, okoli voznika pa je praktično vse digitalizirano  (merilniki, infotainment), vključno s telemetrijo, ki jo lahko po želji pošilja tudi brezžično. Seveda ne manjka niti nosilec za tablico in aplikacijo s telemetrijo.

Nov je tudi servo krmilni sistem z ADAS asistenčnimi sistemi, z aktivnim vodenjem, ki med drugim drži vozilo med črtama na voznem pasu, skupaj z aktivnim tempomatom pa smo čisto tam kot avtopiloti pri aktualni generaciji avtomobilov. Volan se po zavijanju samodejno poravna na sredinsko pozicijo, samo vrtenje pa je bolj mehko in lahkotno kot pri avtomobilih. Sistem s pomočjo elevacij v navigaciji tudi predvideva naklon ceste in pravočasno pripravlja ustrezno prestavo. Ob zadnjem delu sprednjega kolesa sta na vsaki strani dve radarski izboklini, ki zaznavata prostor okoli tovornjaka naprej in nazaj.

Prenovljena S kabina v osnovi vsebuje eno ležišče, stojna višina pa je več kot dva metra, spredaj in zadaj so na vrhu veliki predali, pod ležiščem je priročen mini hladilnik in predal za shrambo, stola pa je mogoče zavrteti počez in se spremenita v priročna fotelja.

Motor je že preverjeni šestvaljnik s 13 litri prostornine in 397 KW (540 KM) pri 1800 vrtljajih in 2700 Nm navora med 1000 in 1300 vrtljaji in ustreza Euro 6. Glavna novost je samodejni menjalnik G33CM, narejen iz aluminija in je 60 kilogramov lažji od predhodnika.  Menjalnik ima 12 prestav + overdrive, ki je v postavljen v razmerje pod 1 in ob razviti hitrosti na ravnini še dodatno pripomore k porabi goriva.

Potovalna hitrost je pri 1050 vrtljajih, medtem ko tipični predstavnik te vrste vozi pri 1400 vrtljajih. Na 100 kilometrov je poraba »le« 28 litrov dizelskega goriva. Opcijsko je na voljo tudi s planetarno vzvratno prestavo namesto klasične, ki omogoča osem prestav vzvratno in hitrosti do 54 km/h.

Rezervoar je trojen s skupno 400 litri, kar ob omenjeni porabi omogoča zglednih 1400 kilometrov dosega, seveda pa se rezervoar lahko polni tudi po delih, odvisno od razdalje in obremenitve ter cene goriva.

Za nekoga, ki vozi reči precej manjših dimenzij je občutek sedenja z dnom na višini 1,6 metra nekaj čisto drugega. Po kratki vožnji je občutek peresne lahkosti zaradi servo sistema in elektronike podoben običajnemu avtomobilu, čeprav je zadaj obešena še triosna prikolica, ki skupno težo z balastom pripelje na 40 ton. Če je bila vožnja tovora čez Evropo in nazaj pasje življenje, je danes to pravo nasprotje. Tehnika gre naprej tudi v tem segmentu in je enakovredna avtomobilski industriji. Le da je tu še bolj pomembna ekonomika, saj si praktično takega vlačilca nihče ne kupi za prosti čas in pot v trgovino ali dopust. Ampak ideja, priznajte, ni slaba. Sploh, ker voziš s sabo praktično celo stanovanje.

Testno Scanio je s Švedske pripeljal Mikael, ki šteje 42 let in bo zdaj na poti po sredozemskih trgih do konca poletja. Morda bo vmes skočil za nekaj dni domov v Goteborg, če bo čas. Imajo pa prav zanimiv odnos, tile švedski vozniki. V kabini so sezuti, čevlji ostanejo na zgornji stopnici, tako da mi je bilo Balkancu v supergah, zunaj pa dež, kar malce nerodno. Več o tem, kako je biti Scanijin demo voznik, pa bo v drugi zgodbi povedala Urša.

Kakorkoli, ko pogledate tudi po ceni, ta gre vzporedno z na primer nemškimi premium avtomobilskimi znamkami. Zakaj potem dekline padajo na logotip s propelerjem (in ne na Grifona), pa bi lahko pripisali nevednosti. Malce v šali, kateri od omenjenih avtomobilov pa ima s sabo posteljo in hladilnik za hladno pivo?

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija