Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Propad solarnih cest
Energija prihodnosti
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.03.2021 00:05

Zamisel solarnih cest se je pojavila leta 2014 in vzbudila precej zanimanja. Po sedmih letih je postalo jasno, da kadar je nekaj videti preveč dobro, da bi bilo resnično, je tudi res tako.

Urša Prosenjak

Cestna infrastruktura se zdi idealno mesto za instalacijo solarnih panelov. Ni težav z umeščanjem v prostor, saj je infrastruktura že narejena, če pa se izberejo še predeli, kjer so podnebne razmere ugodne, bi morali v najkrajšem možnem času imeti elektrike v izobilju.

Zamisel je v teoriji videti odlična, v praksi pa ne deluje. V ZDA in Franciji so začeli s pilotnimi projekti solarnih cest. Francoska zamisel je bila napajanje ulične razsvetljave s pomočjo sončnih celic, vendar se ni nikoli realizirala. Od vgradnje leta 2016 so se že do leta 2018 pojavile prve poškodbe, zato so 90 metrov kilometrske sončne ceste ponovno pokrili z asfaltom. Namesto načrtovanih 150.000 kWh letno je cesta proizvedla le 80 kWh. Francozi so zato sklenili, da je to prvi in zadnji tovrstni projekt.  Nič bolje ni bilo na Kitajskem, kjer so v podobnem projektu le pet dni po namestitvi ukradli prvi solarni panel.

Razlog za neučinkovitost sončnih cest je povsem enostaven. Paneli, vgrajeni v cesto, ne morejo proizvesti toliko energije kot paneli, nameščeni pod idealnim kotom. V primerjavi s slednjimi zberejo 60 odstotkov manj sončne energije.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija