Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Presenetljivo dober sopotnik
Honda CR-V 1.6 i-DTEC Elegance
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
04.03.2014 09:20

Moramo priznati, da smo bili ob spoznanju, da bo veliki Hondin CR-V dobil 1,6-litrski dizelski motor, malenkost zadržani. 88 kilovatov proti 1600 kilogramov pločevine. No, vsi dvomi so izginili že po prvem kilometru vožnje.

Artur Švarc

CR-V je lansko leto dobil svežo zunanjo in notranjo podobo, proti koncu lanskega pa še motor, ki so ga odgovorni pri Hondi v Sloveniji tako zelo čakali. Jasno, štirivaljnik prinaša ugodnejšo izhodiščno ceno, za uporabnike nižjo porabo goriva in kombinacijo dvokolesnega pogona z dizelskim motorjem. In to so še kako zelo pomembni poudarki.

Tih 1,6-litrski i-DTEC, ki smo ga spoznali že v Civicu in izhaja iz družine Earth Dreams, razvija 88 kilovatov moči (120 KM) pri 4000 vrtljajih in zalogo 300 Nm navora pri 2000 vrtljajih, ta pa deluje v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ki moč pošilja na sprednja kolesa. To je teorija, kaj pa v praksi. Ne pričakujte pretirane dinamike, 120 konjev na 1600 kilogramov pač ne dela čudežev, čeprav se sprednja kolesa ob speljevanju z mesta prav rada zavrtijo v prazno. Sicer je karakter turbodizelskega motorja umirjen, saj je celotna zgodba tega avtomobila usmerjena k doseganju najnižje porabe. Zato smo ves čas imeli vključenega takoimenovanega Ekopomočnika (gumb Econ), ki nas je usmerjal kako do najbolj idealne  porabe goriva. Zadeva je zelo preprosta. V kolikor smo vozili umirjeno in brez sunkovitih pospeškov, je bilo ozadje merilnikov odeto v zeleno barvo, v obratnem primeru je na vrsto prišla modra barva. Tako smo brez težav dosegli povprečje 6,6 litra, kar je več kot odličen podatek, medtem ko priganjanje oziroma vožnja na avtocesti, kjer CR-V zmore okrog 180 km/h, povprečje dvigne za dober liter, a nikakor ne čez osem litrov. Torej, s polno posodo (58 litrov) je možno prevoziti preko 800 kilometrov.

Honda CR-V je hkrati tudi precej prijeten sopotnik. Ponuja popolno udobje (nadpovprečno udobna sprednja sedeža) in dovolj prostora za štiri oziroma pet potnikov, 589 litrov velik prtljažnik, z izjemno inteligentnim sistemom zlaganja zadnje klopi in naslona, omogoča, da prepeljemo vso potrebno prtljago petih potnikov ali druge večje predmete, nadvse dobrodošla je kamera na zadku, ki pripomore k varnejšemu vzvratni vožnji, medtem ko bo povezovanje prenosnega telefona z Bluetooth sistemom za marsikoga v prvem kontaktu precej zapleteno. 

Ne glede na to, da CR-V ni bil opremljen s štirikolesnim pogonom, še ne pomeni, da z njim ne moremo zapeljati izven asfalta, je pa res, da bi se na zasneženi cesti z njim počutili nekoliko bolj suvereno. Za privlačnejši videz je bil testni avto dodatno opremljen z drugačno masko (213,5 €), zadnjim spojlerjem (441 €), brez pomisleka pa bi s seznama črtali precej neuporabno stransko stopnico (610 €), ki še dodatno oklesti 16,5 centimetrsko oddaljenost karoserije od tal. No, skupno testni primerek, v osnovi opremljen s paketom opreme Elegance, stane 28.245 evrov. A na ceniku so tudi še cenejše izvedbe.

Tehnični podatki
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija