Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Čarobni leteči V12
Rolls Royce Merlin
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.01.2021 07:45

Zagotovo velja za enega najboljših če ne kar najboljši motor batnega obdobja letalstva. Rolls Royceov Merlin je pomagal obraniti Britanijo in osvoboditi Evropo.

Artur Švarc

27-litrski V12 je nastal kot zasebno partnerstvo Rolls Roycea pod oznako PV-12 leta 1933. Pozneje ga je Rolls Royce preimenoval v Merlina, podobno kot vse ostale batne motorje tistega časa so  označili po ujedah. Merlin ali mali sokol, ime lahko povežete tudi z mojim osebnim čarovnikom, je bil vse prej kot majhen, tako po konstrukciji kot dosežkih.

Prvi delujoči primerki so se zavrteli 1936, motor pa je dobil službo v Faireyevem Battleu, Hawker Hurricanu in seveda Spitfireu. Skupno so naredili kar 150 tisoč primerkov, večina pa je končala v še eni ikoni druge svetovne vojne, slavnem bombniku Lancasterju.

Prva razvojna različica je premogla 700 konjev, serijska 1000, na koncu poti pa je v super hitrem Hornetu zmogel že 2000 konjev.

V Britaniji sta ga izdelovala Rolls Royce in Ford, iz njega so razvili tankovski motor Meteor, po vojni pa ga je nasledil Griffon. Merlin je imel vsaj 50 različic, večino so razvili za civilno letalstvo in transportna letala. V ZDA so ga licenčno izdelovali pri Packardu pod oznako V-1650, služboval pa je v slovitem Mustangu P-51, ki je dokončno porazil nemške lovce na njihovem nebu.

Za razliko od časov z začetka razvoja je bil Merlin zasnovan kot vodno hlajeni motor, sprva s hlapi, že druga različica pa je uporabljala etilen glukol, čez nekaj let so motorju dodali tudi kompresor.

Prva serijska različica je bil Merlin XX, ki je bil narejen za 100-oktanski bencin, ki je še dodatno izkoriščal centrifugalni kompresor z dvema stopnjama, ki je omogočal boljše delovanje na višinah. Na koncu so z neposrednim vbrizgom in 150-oktanskim bencinom dosegli 1969 kW (2678 KM).

Bolj ko se je vojna bližala koncu, manj je bilo razvoja in še ta je bil namenjen za civilno letalstvo. Merlin je bil v večini narejen iz aluminija in visoko karboniziranega jekla. Ob priganjanju je znal ogromni 27-litrski motor spiti tudi 570 litrov na uro. Premer cilindra je 137 mm, hod 152 mm, celoten motor pa meri v dolžino 2,25 metra. Brez maziv je imel maso 744 kilogramov.

Najbolj zanimivo je, da je Merlin poganjal tudi Meserschmittov Bf 109. Španci so po vojni pri Hispanu izdelovali svojo različico, imenovano Buchon, vanj pa vtaknili prav Merlin 500/45 s 1200 kW. In ne samo to, njegov predhodnik Kestrel je poganjal tudi prvi Bf 109, ko je bil ta še prototip. Nemci so za potrebe testiranj v Britaniji kupili nekaj teh motorjev.

Merlin je kot Meteor in potem Meteorite našel mesto tako v tankih kot malih plovilih,  še danes pa ga slišimo v mnogih starodobnikih, ki letijo po nebu 21. stoletja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija