Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Airbus z mahajočimi krili
Koncepti
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.10.2020 06:42

Človek je na začetku letenja skušal posnemati ptice z mahanjem z rokami in seveda pogrnil na celi črti, vseeno pa je biomimikrija pomemben del razvoja letalstva.

Artur Švarc

Seveda tudi danes letala ne mahajo s krili, je pa najnovejši koncept, ki je uporabljen na letečem modelu AlbatrossONE, zelo blizu bolj učinkoviti rabi kril. Airbusov koncept je zdaj v drugi fazi testiranja in model je pokazal, da koncept upogibanja krila deluje.

Zunanji del krila, ki se upogiba pomeni manjšo porabo goriva in manj emisij, ergo – manjše stroške za prevoznike. Navdih so fantje inženirji dobili pri albatrosu, ki zna upogibati krila, da jadra na vetru.

Albatros zna usločiti krila proti trupu, da lahko jadra na daljše razdalje, v vetru pa jih razpre, da je bolj stabilen. Model ima pol aerolastične konice kril, ki se prosto upogibajo in spreminjajo vzgon in upor krila, pri čemer sile upognjenega dela ne prenašajo na fiksno krilo.

Inženirji pravijo, da je vse skupaj šele v povojih, da pa bo koncept zagotovo prišel na risalne deske v prihodnosti, da bi s tem zmanjšali emisije in stroške.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija