Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Amazon bo elektrificiral evropsko floto
Električna ofenziva v dostavi
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.08.2020 07:09

Amazon.com je za svojo evropsko floto dostavnih vozil naročil 1800 električnih Mercedes-Benz kombijev. Poteza je del Amazonovega načrta vzpostaviti ogljično nevtralno poslovanje do leta 2040.

Urša Prosenjak

Večino vozil bodo začeli uporabljati še letos. Med njimi je 1200 večjih modelov eSprinter in 600 srednejvelikih modelov Vito. Gre za največje naročilo Mercedes-Benzovih električarjev doslej. 800 jih bo delo opravljalo v Nemčiji, 500 pa v Veliki Britaniji.

Pred tem je Amazon že naročil 100.000 električnih dostavnih vozil startup podjetja Rivian Automotive LLC, v katerega so investirali. Pogodba z Daimlerjem je po besedah Jeffa Bezosa del Amazonovega načrta osnovati najbolj trajnostno floto na svetu.

Mercedes-Benz se je pridružil Podnebni zavezi, kampanji, ki jo je Amazon osnoval lansko leto in poziva podpisnike k vzpostavitvi brezogljičnega poslovanja do leta 2040.

Leta 2018 je Amazon postal največji kupec Mercedes-Benzovih vozil Sprinter na klasični pogon, saj so za svojo dostavno službo dobavili 20.000 omenjenih vozil.

»Zdaj je naša prioriteta dodajanje električnih vozil v našo floto,« je povedal Ross Rachey, Amazonov direktor globalne flote in dostave končnemu uporabniku.

Tudi druga dostavna podjetja se odločajo za elektrifikacijo voznega parka, med njimi je tudi UPS, ki je že v januarju sporočil, da bodo naročili 10.000 dostavnih vozil britanskega podjetja Arrival Ltd.

Na trg prihajajo tudi električna dostavna vozila Daimlerjevih tekmecev. Ford načrtuje povsem električno različico modela Tranzit za severnoameriški trg v letu 2022, General Motors, naj bi s proizvodnjo električnega kombija začel konec prihodnjega leta, svoj lastni električni dostavni kombi pa je napovedal tudi Bollinger.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija