Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Akumulacijski jez nad slovenskimi glavami
Avtomanijin izlet
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
11.04.2020 12:24

Prve marčevske dni smo izkoristili za izlet na avstrijsko Koroško in Štajersko. Igrivi križanec Nissan Juke nas je pripeljal na eno izmed točk, ki v poletnih mesecih privabljajo številne turiste, na kratek nedeljski izlet pa se tja radi odpravijo tudi domačini. Obiskali smo akumulacijsko jezero Sobote (Soboth) v pogorju Golica (Koralpe).

Urša Prosenjak

Slovenijo smo zapustili na nekdanjem mejnem prehodu Vič in se od Dravograda odpeljali proti avstrijskemu Labotu. Do jezera vodi slikovita cesta s številnimi ovinki, ki je nadvse priljubljena tudi med motoristi in velja za del slovensko-avstrijske Route 66. Povzpeli smo se na 1347 metrov nadmorske višine na Soboški prelaz, kjer je bila skoraj še zima, nato pa smo se začeli spuščati proti koroško-štajerski deželni meji. Takoj za njo se nam je odprl pogled na idilično jezero.

Fjordu podobno gorsko jezero smo imeli skoraj čisto zase, saj se turistične dejavnosti odvijajo le med junijem in oktobrom. Več kot 80 hektarjev veliko jezero napaja potok Bistrica z južnega pogorja Golice, nastalo pa je v začetku 1990-ih let. Njegov namen je bil prvenstveno praktične in gospodarske narave. Na potoku Bistrica so za napajanje hidroelektrarne Golica zgradili jez, nad katerim se je oblikovalo akumulacijsko jezero na 1080 metrih nadmorske višine. Voda je iz jezera speljana do elektrarne po 5 km dolgi visokotlačni cevi, višinska razlika cevovoda pa je 735 m. Elektrarno so na bregu Drave pred Labotom zgradili konec 1980-ih, leta 2011 pa so jo razširili v črpalno elektrarno.

»Umetne« in pragmatične narave jezera obiskovalci skoraj ne opazijo, saj je jez v treh desetletjih preraslo naravno rastje in jezero deluje kot naravno gorsko jezero. Porečje jezera obsega 29,7 km2. V dolžino meri približno 2 km, široko pa je okoli 500 m.

Jez je ob začetku gradnje povzročil nemalo skrbi med prebivalci Mute, ki leži v dolini neposredno pod akumulacijskim jezerom. Pojavljala so se vprašanja varnosti in morebitne uničujoče poplave, če bi jez popustil. Na to še danes opozarjajo table z oznakami, ki naj bi prebivalce usmerjale, nad kolikšno višino naj se povzpnejo, da bodo ob morebitni nesreči varni pred poplavo.

Danes je jezero del pokrajine, domačini so ga sprejeli za svojega, k mirnemu spanju prebivalcev Mute pa pripomorejo tudi desetletja brezhibnega delovanja in trdnosti jezu. Ob samem jezeru pa tudi le najpozornejše oči opazijo, da ne gre za prvenstveno turistično destinacijo, pač pa za gospodarski objekt, namenjen oskrbi z električno energijo.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija