Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
BMW s karbonskimi kolesi
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.02.2014 19:08

Bavarci imajo resne načrte, da v roku dveh let uvedejo karbonska kolesa.

Artur Švarc

Pred dobrim tednom je BMW napovedal širitev svoje tovarne ogljikovih vlaken v Moses Lakeu v Washingtonu in zdaj naj bi v roku dveh let od tam prihajala kolesa za njihove avtomobile. Med aktualnimi izdelki zdaj najdemo volan in pogonsko gred.

Zdaj delajo na popolnoma karbonskem kolesu, pa tudi karbonsko-aluminijastem hibridu, ki bo imel karbonski obroč in aliminijaste napere. Hibridno kolo naj bi tako bilo za četrtino lažje od običajnega, polno hibridno pa kar za tretjino v primerjavi z običajnim lahkim platiščem.

Franz Storkenmaier, ki je zadolžen za izdelavo lahkih komponent, je povedal, da so karbonska kolesa zelo odporna na poškodbe in v primeru poškodb jih je tudi lažje popraviti. V EU zaenkrat še čakajo na potrditev ustreznosti karbonskega volana, medtem ko so do sedaj dovoljeni volani narejeni s kovinsko osnovo.

No, karbonska kolesa niso popolna novost, saj jih ima že Koenigseggova Agera R.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija