Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Vodni potovalnik RT
BMW R 1200 RT
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.02.2014 09:36

Tudi potovalni BMW R 1200 RT je dobil nov agregat z vodnim plaščem. Vendar to še zdaleč ni vse!

Artur Švarc

Zgodovina se ponavlja bi lahko rekli. BMW Motorrad je že dolgo časa predvidljiv, ko z novimi dognanji oplemeniten bokser vgrajuje v svoje različne modele. Vendar agregat ni povsem enak v vseh modelih. Za novega R 1200 RT je dobil »potovalno« glavno gred z večjo maso in alternator z večjim vztrajnikom. Tako odpade nenadno ugašanje agregata pri hitrem speljevanju s premalo plina.

Razvija 92 kW (125 KM) pri 7750 vrt./min. in 125 Nm navora pri 6500 vrt./min. Še bolj natančno in učinkovito je izvedeno hlajenje motornih glav s pretokom hladilne tekočine od zgoraj navzdol in ne od zadaj naprej. Hladilnika sta vgrajena v RT-jev oklep na straneh. Elektronska za nadzor proti zdrsu pogonskega kolesa (ASC) je samoumevna, kot tudi BMW-jeva izbira voznih programov s cestnim (Road) in dežnim (Rain), proti doplačilu dobite tudi tako imenovani Riding Mode PRO z nastavitvijo Dynamic.

V osnovi le nekoliko predelana in sodobnejša oblika še vedno vsebuje podobno tehniko. Telelever in paralever, podkrepljen z ESA II polaktivnim vzmetenjem in znanimi nastavitvami, ki močno godejo. Novost je PRO asistent za pretikanje. Nekaj podobnega že poznamo iz športnejših modelov K 1300 in S 1000 RR. Ponuja pa pretikanje navzgor in navzdol brez uporabe sklopke, saj nadzoruje delovanje agregata preko vžiga in vbrizga.

Druga novost je pomoč pri speljevanju navkreber. Kar ni nič drugega kot zakasnelo spuščanje zadnje zavore in zelo znana zadeva iz avtomobilskih prigod. Za povprečno 274 kilogramov težkega R 1200 RT (ni nič kaj težji od predhodnika) gre za nadvse prijazno gesto iz BMW-ja.

Ergonomijo so izboljšali z drugačno nastavitvijo ročic krmila, optimiziranim vetrobranom, novim zaslonom potovalnega računalnika (BMW Motorrad PRO) in navigacije. Za piko na i so še tri nove bravne kombinacije Quartz modra, Calllisto siva in Dark Slate matirana, mešana z ebenovino. Pri nas bo BMW R 1200 RT s tekočinsko hlajenim dvovaljnikom stal 17.850 €.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija