Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dolgo pričakovani sin
Suzuki V-Strom 1000
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.02.2014 09:00

Suzuki V-Strom 1000 je model, ki bi utegnil pomagati Suzukiju že mnogo prej, po evropski ukinitvi takrat ekološko in drugače neprimernega starega V-Stroma.

Artur Švarc

Ampak bolje pozno kot nikoli. Zdaj so se pri Suzukiju zato dvojno potrudili. Že od daleč so nas zasuli z zagotovili, da bo imel novi Suzuki V-Strom 1000 2014 tako ABS kot nadzor nad zdrsem pogonskega kolesa. Ampak zgolj nalaganje z elektroniko ni vse, končno je vsem jasno, da si Suzuki ni nikdar prizadeval postati računalnik na dveh kolesih.

Oblikovno je povsem svež, kar pa ne pomeni, da bi ga Suzukijevci ne prepoznali prvi hip, ko ga vidijo. Dizajn je čist, z drobcem sodobnega baroka. Z jasno linijo okvirja iz lahke litine in nič kaj prikrito cevjo podokvira zadka, kar bi lahko tudi spominjalo na…

Velika, ovalna ploskev žarometa je prav tako Suzukijeva tovarniška posebnost, prav je tako, izstopajo še zlato eloksirani vilici tipa USD spredaj (zdaj sta popolnoma nastavljivi) in lita platišča. Nič več neprijetnega občutka teže zaradi prevelikih plastičnih stranskih delov, nič več nasilnega turizma, če je V-Strom 1000 obenem tudi športnik na visokih nogah.

Osnova je, ne boste verjeli, še vedno stari V-Strom iz leta 2002. Ampak tako spremenjen in tako dodelan, da je prav čudno kako se s tem hvalijo pri Suzukiju. Spremenili so praktično vse pod kožo, od komponent vzmetenja do medosne razdalje in kota vilic. Tudi agregat so opremili s popolnoma novo notranjostjo in mu povečali delovno prostornino. Tako ima 1037 kubičnih centimetrov in 73,5 kW (100 KM) pri 8000 vrt./min. Obenem razvija 103 Nm navora pri 4000 vrt./min. To je rezultat nove elektronike z 32-bitnimi možgani, injektorjev z desetimi luknjicami, novih valjev, ojnic, glavne gredi, vžiga, preskrbe z oljem, hlajenja in alternatorja. Dovolj?

Sklopka je opremljena s servo podporo in dodatkom za preprečevanje blokiranja zadnjega kolesa pri pretikanju navzdol. Agregat je opremljen tudi s Suzukijevim prvim nadzorom nad oprijemom pogonskega kolesa pri motociklih. Pri izdelavi vbrizga, vžiga in trakcijskega nadzora naj bi sodelovali tudi inženirji avtomobilskega dela Suzukija. Nadzor nad oprijemom je mogoče izključiti, deluje pa dvostopenjsko. Pri tem druga stopnja dovoljuje nekaj zdrsa. Obenem onemogoča dvig prednjega kolesa.

Zadaj je seveda mogoče hidravlično nastavljati prednapetost vzmeti, V-Strom 1000 in izdaten potovalni računalnik, digitalni prikaz hitrosti in dober, stari analogni merilnik vrtljajev. Pokaže tudi prestavo in nudi polnjenje 12V aparatom. Moč na zadnje kolo prenaša veriga, izboljšane so tudi zavore, le vetrobran je mogoče po višini nastavljati le z orodjem, po naklonu pa tudi ročno. LED zadnja luč je serijsko, za smernike v LED tehniki pa bo potrebno doplačati. Sicer Suzuki nudi dolg spisek dodatne opreme.

Že čez nekaj dni bo mogoče V-Stroma videti pri vašem ljubljanskem prodajalcu, kot nas obveščajo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija