Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Serijska Honda EVO6 Concept
Honda GL 1800 F6C
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.02.2014 08:28

Daleč nazaj v letu 2007 smo občudovali Hondino drzno zasnovo EVO6 Concept, zdaj je pred nami njena serijska sestra, GL 1800 F6C.

Artur Švarc

Predstavljena je bila na tokijskem salonu in predstavlja prav zadnjo ni gotovo nikakor zadnjo evolucijo koncepta velikega, bokserskega šestvaljnika v povezavi z velikim kruzerskim okvirjem. Seveda ne gre za novo Goldwing, ker F6C manjka precej aerodinamičnih in komfortnih dodatkov. Dodaja pa pomemben delež ka segmentu motociklov, ki so zelo priljubljeni v ZDA (in čisto malo manj tudi drugod).

Z zahtevnimi prijemi v okvir in vozno dinamiko so najprej močno znižali suho težo motocikla (za kar 70 kilogramov !). Zato je podokvir povsem nov, nova je tudi geometrija vzmetenja, čeprav so tehnično gledano elementi vzmetenja enaki. Spremenili so razporeditev teže, ki je pri F6C skoraj simetrična spredaj in zadaj. 50,1 % spredaj in 49,9 % zadaj. F6C ima tudi novo 19-palčno sprednje platišče in 17-palčno zadnje platišče. Opremljen je z Dunlopovimi pnevmatikami Sportmax 130/60 R19 in 180/55 R17.

Zgodba brez konca je neuničljivi bokserski šestvaljnik, ki si, čeprav je konstrukcijsko neprimerno mlajši, že deli usodo legendarnega BMW-jevega dvovaljnika. Gre za konstrukcijsko osnovo, ki ne glede na vse novotarije vztraja zaradi očitne prednosti nizkega težišča. Upamo si trditi, da bi v podobnem ciklističnem okviru Goldwing s šestvaljnikom, podobnim kot v Hondi CTX, samo nekoliko napihnjenim po prostornini, že davno pogorel. Pri razvoju F6C so zadržali večino elektronike in vso mehaniko. Le hladilnik so postavili na bok. Obenem so nanj namestili kar 10 različnih izpušnih sistemov, da bi dobili pravi zvok in pravo moč agregata. Mogoče bi se splačalo vprašati pri Igorju Akrapoviču?

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija