Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dacia in nič več
Dacia Dokker dCi 75 Laureate
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
16.02.2014 20:52

Dokker je najnovejši romunsko-francoski izdelek, mimikrija originalnega Kangooja.

Artur Švarc

S 4,36 metra deluje Dokker večji, kot je v resnici, ima veliko medosno razdaljo in v opremi Laureate dvojna drsna vrata. Obraz avtomobila je neizrazit in podobno je tudi z notranjostjo. Svetli materiali sicer osnovne in cenene trde plastike razbijajo enolilčnost, a špartanskosti ne more skriti niti podoba. Ročna klima, dve odlagalni mesti, visoka prestavna ročica, vse je zasnovano zelo minimalistično in brez vsakega dodatnega stroška. Z naskokom najboljša stvar v notranjosti je tako LG-jev multimedijski predvajalnik z zaslonom na dotik. Sedeži so generični, s slabo bočno oprijemljivostjo in volan je nastavljiv le po višini, tako da nekega optimalnega sedenja za volanom niti ne boste našli, je pa zato preglednost solidna, dovolj je tudi odlagalnih prostorov.

To velja posebej za prtljažnik, ki meri velikanskih 800 litrov, a s precej ceneno plastično podlago, kar garantira centrifugo vsega v prtljažniku na vsaki malce bolj ovinkasti cesti.

Pod motornim pokrovom smo vozili šibkejši 1,5-litrski dCi s samo 55 kW (75 KM) in 180 Nm navora. Povprečna poraba se je gibala pri 6,4 litra, pa še to, ker je bilo vsako priganjanje Dokkerja zaman, drugi faktor pa je precej nizka teža. Sploh se nemoč pokaže pri pospeševanju na avtocesti, tako da če že Dokker , potem raje z močnejšim dizlom.

Vozne lastnosti? Dokker se tu ne izkaže. S škatlasto zasnovo prinaša pecej nagibanja, volan je premalo natančen, pa tudi nos izrazito sili iz ovinka. Kljub osnovni elektroniki in razmeroma šibkem motorju je brez težav mogoče zakopati sprednja kolesa na mestu, medtem ko sistem proti zdrsavanju koles verjetno v miru sreba kavico. Del te nevšečnosti lahko pripišemo visoko postavljenemu sprednjemu delu in dolgim vzmetnim nogam – Dokker želi ugajati pri udobju, ne pri dirkaški legi.

Vse te drobnarije in drobnarijice, pripombe in pripombice reč vzame 12.130 evrov, z dodatno opremo, v kateri je celo sistem za nadzor stabilnosti doplačljiv, pa 13.505 evrov. Dokker tako stavi le na ceno in igra na čustva zelo osnovnega družinskega kombija. A že sam občutek, da je Dokker najslabši med vsemi Daciami, je bil na testu žal ves čas prisoten.

Tehnični podatki
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija