Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kurjenje gum uradno dovoljeno
FIA popustila
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
16.02.2014 18:00

Proslavljanje brez slabe vesti: tako imenovani "donuts" bodo zmagovalcu dirke pod določenimi pogoji sedaj dovoljeni tudi s strani pravilnika.

Artur Švarc

V številnih dirkalnih serijah, predvsem v ZDA, spadajo tako imenovani "donuts", torej kurjenje gum, v tradicionalen ritual zmagovalca. Vrtenje dirkalnika z blokiranimi kolesi na mestu – tako se v seriji NASCAR in drugje proslavljajo uspehi. Toda v formuli ena so bili takšni rituali lep čas prepovedani, dokler Sebastian Vettel po zmagoslavju v Indiji ni prekršil tega tabuja. Nemec je tudi na ostalih dirkah proslavljal tudi na "ameriški" način.

Toda Vettel in tudi Webber ter Massa pri tem niso ravnali v duhu športnega pravilnika. Kurjenje gum je bilo tačas prepovedano celo s strani dveh členov pravilnika. Člen 30.4 voznikom prepoveduje, da dirkalnik brez kakršnega utemeljenega razloga puščajo na stezi, člen 43.3 pa od voznikov nedvoumno zahteva, da po koncu dirke vrez obotavljanja pripeljejo v Parc Ferme.

Vettel je bil za kurjenje gum kaznovan le za primer v Indiji, ko si je na ciljni ravnini dal duška in ni zapeljal v Parc Ferme, za kar so ga komisarji kaznovali z denarno kaznijo v višini 25.000 evrov. Na naslednjih dirkah v Abu Dhabiju, Austinu in Interlagosu so bili komisarji dirk prizanesljivi in niso izrekali nadaljnjih kazni.

Letos jim ne bo treba igrati prizanesljivosti in velikodušnosti, kajti po aktualni verziji športnega pravilnika je kurjenje gum - in podobni rituali – pod določenimi predpostavkami celo dovoljeni. Dopolnilo člena 43.3 namreč veleva, da je zmagovalcu dirke (samo njemu!) pred prihodom v Parc Ferme dovoljeno proslavljanje na stezi.

Vendar pa za to veljajo sledeči pogoji: Proslavljanje ne sme ogrožati varnosti drugih voznikov in uradnih oseb dirkališča, s tem ne sme priti pod vprašaj legalnost dirkalnika in ceremonija podelitve pokalov na odru za zmagovalce se mora pričeti pravočasno. Vozniki – seveda zgolj zmagovalci dirke – bodo lahko torej v letošnji sezoni brez strahu proslavljali svoje zmage tudi na stezi – dokler bodo v rezervoarjih imeli dovolj goriva. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija