Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Uporabna in po potrebi tudi hitra
Opel Astra SportsTourer 1.6 SIDI Cosmo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.02.2014 13:45

Oplova novost lanskega leta je uvedba novega motorja družine SIDI, ki smo ga najprej spoznali s prihodom Cascade, kasneje so tega Oplovci uvrstili še v nekatere druge modele. Tudi v Astro v kombijevski različici.

Artur Švarc

Zadnjič, ko smo sedli v Astro, je bila ta opremljena z oznako OPC, zato je družinsko naravnana Astra SportsTourer povsem drug svet. Na prvem mestu je uporabnost, tokratni testni avto pa je bil še dodatno opremljen novo tehniko. 1,6-litrski turbo motor je s svojimi 125 kilovati moči (170 KM) in 260 Nm navora prava osvežitev in dobrodošla novost. Štirivaljnik ima več kot dovolj moči, da se spopade s 1613 kilogramov težkim in 4,7 metra dolgim karavanom, in je sicer precej umirjenega karakterja, ne glede na številke, ki jih kažejo tehnični podatki. Povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ki moč pošilja na sprednji kolesni par, je v okvirih običajne in umirjene vožnje več kot odličen sopotnik, a nas je kaj kmalu zmotila visoka poraba. Le s težavo smo povprečje postavili pod osem litrov, za malce več adrenalina na cesti, kar pri temu motorju ne bo pretežka naloga, je bolje, da porabo tisti čas niti ne preverjate. Ta se z lahkoto približa tudi desetim litrom. Veliko bolje Astri kaže pri voznih lastnostih. Ni pretrda, niti ne premehka. Nekje vmes. Navkljub večjim dimenzijam, se na cesti oziroma med zavoji zelo dobro znajde, tudi na račun prilagodljivega podvozja FlexRide s stalnim uravnavanjem blaženja CDC. A roko na srce, to ni avto, s katerim bi si želeli dirkati.

Astra Sportstourer je v osnovi prijeten sopotnik. Nosi še vedno dovolj vpadljivo obliko, da se med karavani uvršča med oblikovno lepše avtomobile, uporaben in funkcionalen je tudi njen prtljažni prostor. Bolj kot nad litri smo bili navdušeni nad sistemom, ki »izstreli« naslon zadnje klopi (deljiv 60:40) in v trenutku za uporabo pripravi 1550 litrski prostor (dolžina 1,83 m). A to ni vse. Svojevrsten je še prekrivalni rolo, ki ga lahko pomikamo višje do stebrička D ali ga zložimo v ohišje in tega odstranimo za potrebe prevoza večjih stvari. Ne manjkajo niti priročne zanke za vrečke iz trgovine in dodatni predalčki ob strani, vrhunec funkcionalnosti pa predstavlja sistem FlexOrganizer, ki s pomočjo mrež in vodil pritrdimo določene drobnarije, da se nam med vožnjo ne premikajo in poškodujejo. 

Oprema Cosmo, ki velja za najprestižnejši paket in kopica dodatne opreme, so Astro predstavili v precej neobičajni in jasno boljši luči. Tako volan kot sprednja sedeža, delno  odeta v usnje, so imeli možnost ogrevanja, za pravo pot je po potrebi skrbel navigacijski sistem, da pa bi bila vožnja še varnejša, so skrbeli sistem za nenamerno spreminjanje voznega pasu, sistem za preprečevanje trčenja, sistem za prepoznavanje prometnih znakov in sistem za opozorilo mrtvega kota, ki v dežju popolnoma odpove. To nam je vsakič znova sporočil glavni računalnik. Vsi ti dodatki, ki jih nanese za 5680 evrov, precej podražijo karavansko Astro. Končna cena testnega modela se ustavi pri visokih 27 tisočakih in ta avto je zgolj primer kaj vse lahko ima Astra.

Tehnični podatki
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija