Zanimivosti

Kritike vodstva dirke
Kritike vodstva dirke
09.04.2018 09:38 Peter Košenina motogp.com, twitter

Vodstvo dirke v Argentini ni imelo lahkega dela, vseeno pa je v celotnem koncu tedna sprejelo nekaj odločitev, ki pod vprašaj postavljajo njihovo kredibilnost pri izdajanju kazni.

Na petkovem treningu razreda Moto3 na primer Španec Aron Canet ni bil kaznovan, potem ko je po malomarnosti na tla spravil sebe in Kazahstanca Makarja Jurčenka. Vodstvo dirk naj bi sicer bilo na dirkače razreda Moto3 še posebej pozorno, ker naj bi jih želelo vzgojiti v odgovorne in varne dirkače.

Nadaljevalo se je na štartu dirke razreda MotoGP, ko njihovi uradniki Marquezu niso ukazali oditi v bokse, ko mu je ugasnil motor. »Vsak dirkač, ki mu na štartni vrsti ugasne motor ali ima drugačne težave, mora dvigniti roko. Na noben drug način ne sme podaljševati štartne procedure,« pravijo pravila. Prav tako je prepovedna vožnja v nasprotno smer po stezi ali boksih, če tega izrecno ne dovolijo uradniki ob stezi. Marquez je prekršil obe pravili, po drugi strani pa trdi, da je dvignil roko, ko pa od uradnika ni dobil nobenega signala, se je odločil motor zagnati sam. Ko mu je to hitro uspelo, je od uradnika dobil signal z dvignjenim palcem, kar si je razlagal kot dovoljenje, da se vrne na svoje štartno mesto. Po šestih krogih je za to dobil kazen vožnje skozi bokse. Z agresivnim prehitevanjem se je nato prebil do petega mesta, a bil po koncu dirke še enkrat kaznovan s 30-sekundnim pribitkom, zaradi katerega je ostal brez točk.

Marquez sam se na to ni pritožil, je pa imel zato več povedati Aleix Espargaro, ki je bil Marquezova prva »žrtev« po opravljeni kazni vožnje skozi bokse. Hondin dirkač je pri prehitevanju močno trčil v Apriliinega in bil zato prisiljen Espargaroja spustiti nazaj predse, ker mu je vodstvo dirke ukazalo naj to stori (na zaslonu je videl napis »drop one place«, op. a.). Espargaro je po dirki, ki je ni končal zaradi tehničnih težav, dejal, da ga je pred tem Petrucci še močneje zadel, pa vodstvo dirke o incidentu ni niti razpravljalo, kaj šele, da bi Italijana kaznovalo. Španec je zaradi tega izgubil pet mest in padel s 13. na 18. mesto. »Marquez me je zadel zelo, zelo močno, a trk s Petruccijem je bil enako močan, če ne močnejši. Irtini ljudje morajo biti bolj pozorni. Ni pošteno, da je Marquez dobil kazen, Petrucci, ki me je zadel še močneje, pa ne. Je bil Marc kaznovan zato, ker je v boju za naslov, Petrucci pa ni?,« se je po dirki spraševal Espargaro.

Kritike vodstva dirke

Na zadnjo odločitev vodstva dirke je brez dvoma vplivalo tudi to, da ima Valentino Rossi, ki je bil Marquezova največja »žrtev«, poseben status, zaradi katerega so bili Španca tako rekoč prisiljeni kaznovati.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija