Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dovršen v vseh pogledih
Slovenska premiera: prenovljeni Audi A8
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.02.2014 14:09

Prenovljeni Audi A8 se nam je predstavil že lansko leto v Frankfurtu, po nekaj mesecih zatišja je ta vendarle pripeljal tudi na slovenske ceste. Na prvi pogled ni bistvenih sprememb, a pod kožo prinaša številne nadgradnje v obliki napredne tehnologije.

Artur Švarc

Audijeva Osmica se tokrat ne ponaša z novo generacijo, ampak zgolj s prenovo, ki bo zagotovo pozitivno vplivala na prodajo. Ne glede na težke čase je trg premijskih vozil (Audi, BMW, Mercedes) v januarju nekoliko zrasel, v primerjavi z enakim obdobjem, saj so v Sloveniji registrirali (390 vozil, od tega 129 Audi), zato so vodilni pri znamki štirih krogov prepričani, da bi lahko tudi z najprestižnejšim izdelkom dosegli podobno ali celo višjo prodajo, kot z dosedanjim modelom, ki so jih od leta 2010 prodali 65. 

Velika admiralska ladja prinaša nekaj minimalnih optičnih sprememb na sprednjem (spremenjena oblika pokrova motorja in uporabljenega veliko kroma) in zadnjem delu (zaključki izpušnih cevi in kromirane letvice), pet novih barv zunanjosti, novo obliko ultra lahkih platišč (prihranek na teži 17,6 kg na vozilo) in nov keramični zavorni sistem. A to še ni vse. Notranjost je v ekskluzivnem A8 opremljena z novim unikatnim usnjenim oblazinjenjem, ki je izdelano po ekološkem postopku (za strojenje so uporabljene rastline oziroma listi jagode, topinamburja in listi octovca) in je tudi na otip drugačno. Omeniti velja, da ima A8 za 10 litrov je večji prtljažni prostor (skupno 520 litrov), na seznamu za doplačilo je ionizator zraka v potniški kabini, možnih je več barvnih kombinacij usnja, seveda pa ne gre niti brez naprednih sistemov, ki vozniku pomagajo, da je vožnja še bolj lahkotna. Izpostaviti velja optični projekcijski sistem, ki z asferičnimi ogledali projicira informacije, pomembne za vožnjo, neposredno v vidno polje voznika, izboljšana je asistenca za nočno vidljivost (označevanje zaznane večje divjadi), kot tudi sistem, ki nadzira menjavo voznih pasov (zvočni signal ali poseg v krmiljenje v primeru zaznave vozila v mrtvem kotu – možnost nastavitve). Tu je tudi samodejni parkirni sistem, kamere za nadzor okrog  vozila in jasno matrična LED tehnologija žarometov. Matrični žaromet, ki stane dodatnih 2369 €, se sestavlja iz 25 svetlobnih segmentov, vsak od teh pa se prekriva in oblikuje enoten svetlobni stožec, to pa na koncu pomeni, da ti zagotavljajo največjo možno osvetlitev brez zaslepitve ostalih udeležencev prometa. Posamezni segmenti svetlobnega snopa se izključijo ali zatemnijo v področju zaznanega vira svetlobe ali drugače zapisano, Audijevi inteligentni žarometi zaznajo do 8 avtomobilov hkrati ali zgolj svetlobno telo na kolesu in izključijo oziroma zatemnijo tisto področje osvetlitve.

Motorna paleta ostaja ista kot do zdaj, le da so motorji dobili nekaj popravkov v obliki dodatne moči. Največ , 25 kilovatov (35 KM), je pridobil 4,2-litrski TDI Clean Diesel motor z 283 kW (385 KM), trilitrski dizel ima za 6 kilovatov več moči (190 kW oz 258 KM), dodatno moč pa sta dobila še 3.0 TFSI (+ 15 KW) z 228 kW (310 KM) in 4.0 TFSI, ki zdaj razvija 320 kW (435 KM). Tako imenovani Clean dizli so opremljeni z dvema dodatnima posodama za aditive AdBlue (16 in 11 litrov), tisto večjo pa zdaj polnijo kar vozniki sami, ko jih sistem na to opozori (1500 km prej).

Cena Audija A8 je primerna dimenzijam, prestižu in številnim naprednim tehnologijam. Najcenejši v Sloveniji (tudi zaradi visokih dajatev) stane 89.900 € (Audi 3.0 TDI Quattro),najdražji pa 199 tisoč evrov (Audi 6.3 FSI Quattro LWB). Najhitrejši S8 ni najdražji, a vseeno stane vrtoglavih 153 tisoč evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija