Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Futurističen, hiter, prostoren, udoben
Citroen Grand C4 Picasso THP 155 Exclusive
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.02.2014 10:06

Veliki enoprostorci so bolj ali manj že lep čas del Citroenove ponudbe. Včasih je bil Evasion, potem je prišel C8, danes je sinonim za takšen avto oznaka Grand C4 Picasso. Za razliko od vseh preteklih, smo ga tokrat preskusili z zmogljivim bencinskim motorjem THP 155.

Artur Švarc

Grand C4 Picasso je nastal na osnovi manjšega C4 Picassa, ki je v prodajne salone zapeljal nekaj mesecev prej. Združuje ju futuristična oblika sprednjega dela, medtem ko je zadek malenkostno drugače oblikovan pri večjemu bratu, hkrati pa se razlikujeta tudi v zunanjih dimenzijah. Med njima je 17 centimetrov razlike. Za toliko je izvedba Grand daljša, temu posledično pa je avto tudi obdarjen s prostornostjo. In če še na kratko preverimo dimenzije. Grand C4 Picasso v dolžino meri 4,59 metra, v širino 1,82 metra in v višino 1,63 metra. Omenjene dimenzije so jasen dokaz, da je nov Citroenov izdelek avto za tiste, ki jim ugaja prostor in udobje. 

Paket Exclusive, ki ima v svoji ponudbi največ, kar tovarna ponudi in spisek dodatne opreme, sta družno krojila celotno podobo potniške kabine. Velika steklena streha je v notranjost prinašala precej svetlobe, usnje na vseh sedežih je še dodatno povečevalo stopnjo udobnosti, za kratkočasje med vožnjo je poskrbela druščina šestih zmogljivih zvočnikov, zagon motorja smo opravili zgolj s pritiskom na gumb, za natančne napotke je skrbela navigacija, za lažje parkiranje so skrbele dve kameri spredaj, ena zadaj, vse skupaj pa so tvorile sliko s ptičje perspektive. Uporabno. Citroenovci so omogočili, da voznik v tem avtomobilu bolj ali manj vse sisteme upravlja preko sredinskega zaslona na dotik. Ob zaslonu izberemo, katero področje želimo preverjati, nato pa z dodatnimi dotiki na zaslon izbiramo različne nastavitve. Tako med drugim upravljamo s klimatsko napravo, s sistemom za prostoročno telefoniranje Bluetooth, radijskim aparatom, navigacijsko napravo, dostop do spleta (nedelujoče v Sloveniji) in z nastavitvami različnih sistemov. A ta zaslon ni edini v potniški kabini. Nekoliko višje so postavljeni še digitalni merilniki, kjer je možno spremljati sliko kamer, hitrost vozila, vrtljaje motorja in druga opozorila, hkrati pa so Francozi omogočili, da spreminjamo podobo teh merilnikov. Na voljo so tri teme.

Prostora je v potniški kabini v izobilju. Če začnemo samo pri prtljažniku, prostornina v osnovi meri 645 litrov, če pa sedeže druge vrste v nekaj lahkotnih potezah zložimo v dno, je tega prostora za 1843 litrov. A pozor, Grand C4 Picasso v podu skriva še dva dodatna sedeža, ki pridejo prav bolj poredko oziroma samo za otroke. Namreč, dostop do njih skozi zadnja stranska vrata je dokaj ozek, pa tudi prostora v tretji vrsti ni prav veliko za odrasle potnike. Imata pa zadnja sedeža dobro lastnost. Že res, da ob njihovi uporabi prtljažnega prostora praktično ni, a tik za njima se skriva manjši prostor, kjer lahko postavimo manjše posode ali ostalo drobnarijo, ki bi se sicer med vožnjo premetavala po prtljažniku. Drugih uporabnih prostorčkov v prtljažniku ta avto nima, a ustvarjalci ob tem niso pozabili na prenosno svetilko. Ko smo že pri odlagalnih prostorčkih. No, teh ne manjka okrog voznika, a omeniti velja tistega pod sredinskim zaslonom, kjer najdemo vse potrebne vmesnike (USB in AUX) ter 230V klasično vtičnico (ta v testni avto ni bila vgrajena), in tistega še malce večjega med sedeži. Če se vrnemo na nazaj, prtljažna vrata se odpirajo s pomočjo elektrike oziroma gumbov na pametnem ključu, v notranjosti in jasno, na vratih.

Tokrat je več kot 4,5 metra in 1298 kilogramov težkega Grand C4 Picassa poganjal bencinski turbo štirivaljnik, z 1,6-litrsko delovno prostornino in s 115 kilovati moči. Motor z oznako THP je bil povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in kot kombinacija delujeta precej skladno. Zmogljiv štirivaljnik nima težav, ko si zaželimo malce več dinamičnosti, a je pri tem na udaru poraba goriva, ki ni ravno nizka. Mi smo le s težavo poskušali povprečje znižati pod osem litrov, z lahkoto pa smo presegli tudi desetico na potovalnem računalniku. Ne glede na velikost avtomobila, se avto dobro obnese na cesti, tudi na račun natančnega volana, učinkovitih zavor, dobrega podvozja in širših dimenzij gum.

Torej, paket Exclusive prinaša skoraj vse, kar Citroen zna. Skoraj. Doplačilo bi bilo v našem primeru potrebno za dodatna dva sedeža (610 €), ksenonske žaromete (920 €), elektrificirana prtljažna vrata (360 €), 18-palčna platišča (610 €), stekleno streho (820 €), usnje na sedežih (1270 €) in nekaj drugih malenkosti. Jasno, prestiž in udobje imata svojo ceno. Če po rednemu ceniku testni avto brez dodatne opreme stane nekaj več kot 25 tisoč, se ob seštevanju dodatkov končna cena prevesi čez trideset evrskih tisočakov. In če pod vse skupaj potegnemo črto. Prostoren, udoben in prilagodljiv avto, a mi bi pod sprednjim pokrovom raje videli dizelski Blue HDi. To bi bila dobitna kombinacija. 

Tehnični podatki
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija