Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Mercedes ostaja trdno pod okriljem Autocommerca
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.02.2014 17:56

To so besede direktorja družbe Autocommerce, ki je že 62 let v navezi z nemškim Daimlerjem (prej družba Jugo Mercedes) in vse kaže, da bo tako tudi ostalo. Ne glede na težave, v katerih se je znašel njihov krovni lastnik ACH.

Artur Švarc

Rasto Oderlap, ki je za krmilom tega podjetja zadnjih nekaj let, pravi, da se za prihodnost Autocommerca in znamke Mercedes ne gre bati. Čeprav so pod okriljem oslabljenega ACH-ja, ki ima še slabo leto dni časa za prestrukturiranje, se njihovo poslovanje iz leta v leto izboljšuje in ostajajo ena izmed najbolj zdravih delov ACH-ja. Lansko leto so poslovali pozitivno in zabeležili za štiri milijone evrov več prometa (106 milijonov €) kot leto poprej. To je tudi že posledica, da se je tudi Autocommerce moral interno precej prevetriti in skrčiti stroške. Skupno dva milijona evrov so uspeli prihraniti pri najemninah in z zmanjševanjem števila zaposlenih. Če jih je bilo v letu 2012 še 293, jih je zdaj 268. A niso samo odpuščali, ponekod so celo zaposlili nove sodelavce.

A to je le del celotnega prestrukturiranja podjetja Autocommerce. Andrej Bergant, ki skrbi za prodajo in marketing, se je ob prihodu v to podjetje, lansko pomlad, spoprijel z težko nalogo. Potrebno je bilo osvežiti celoten prodajni proces, ki zdaj kupcem namenja precej večjo pozornost, ponovno so obudili prodajo rabljenih vozil (ukinili znamko EX-Novo in se priključili na Daimlerjev sistem prodaje rabljenih vozil), za katere ponujajo dodatno dvoletno jamstvo (rabljeni do največ 2 let), v letošnjem letu pa jim svojevrsten izziv prinašajo številni novi modeli.

Sredi marca hkrati prihajata razred C in GLA (sklenjenih že 16 pogodb), junija bo čas za novi razred V (nič več Viano), ki ga bodo uvrščali med osebna vozila, razred S Coupe prihaja septembra, v istem mesecu bodo dobili prve primerke osveženega CLS-a in karavanskega razreda C, konec oktobra bo čas za prenovljenega paradnega konja, ki ga predstavlja razred B, za veliki finale, konec leta, pa načrtujejo predstavitev novega Smarta ForFour.

V letu 2014 želijo malce popraviti svoj prodajni rezultat (900 prodanih vozil) in tako kot drugje po svetu, je tudi njim prvotni cilj, da prevzamejo vodstvo v premium segmentu (BMW in Audi). Čeprav ne želijo slediti bavarskemu konkurentu in njihovi cenovni politiki, so si zastavili cilj, da bo to krono dosegli do leta 2020. No, lani so na slovenske ceste uspeli poslati 57 avtobusov, presenetljivo 297 težkokategornikov in 768 osebnih vozil (5-6 odstotkov je izvoza), ki predstavlja 22 odstotkov tržnega deleža v segmentu. Na vrhu lestvice še vedno kraljuje razred B, sledi mu razred A, CLA, ML in drugi. V tej skupni številki so zajeti tudi 4 primerki razreda S (letos imajo cilj prodati 23 vozil) in dva SL-a z oznako AMG, ki pa nimata slovenskih registrskih tablic.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija