VN Nizozemske

Veliki Vale v Assnu zmagal desetič v karieri
Veliki Vale v Assnu zmagal desetič v karieri
25.06.2017 14:48 Peter Košenina Yamaha

Valentino Rossi je zmagovalec dirke za VN Nizozemske v Assnu. V dirki, na katero je v veliki meri vplivalo vreme, je ohranil mirno kri in zmagal prvič v letošnji sezoni. Ker je Maverick Vinales odstopil, je svetovno prvenstvo spet popolnoma odprto.

Deževna sobota je dirkačem prekrižala račune, saj zaradi nje niso imeli dovolj časa za nastavljanje motociklov za dirkanje na suhi stezi. Nedeljsko ogrevanje je še potekalo v dežju, do dirke pa se je ta posušila. Dirkači so bili pred dilemo, katere gume izbrati, saj v petek niso imeli priložnosti z nobeno različico odpeljati dovolj krogov, da bi vedeli, kako se bo obnašala v dirki. Izbrane kombinacije so bile zato pred štartom zelo pisane. Najhitrejši v kvalifikacijah, Johann Zarco, se je na primer odločil za mehkejšo različico obeh gum, Valentino Rossi za srednje trdo sprednjo in trdo zadnjo, Marc Marquez pa je izbral obe gumi srednje trdote.

Zarco je že v razredu Moto2 slovel po tem, da je izjemno dobro skrbel za gume in imel vedno tudi proti koncu dirk veliko oprijema. Mehki gumi sta napovedovali njegovo veliko hitrost v prvem delu dirke in res je bilo tako. Najbolje od vseh je štartal in se odpeljal v vodstvo. Čeprav so ostali dirkali s tršimi gumami, Francozu ni uspelo zbežati, tako da so mu Marc Marquez, Valentino Rossi in Danilo Petrucci ostali blizu za petami. Vrstni red je ostal enak do enajstega kroga, ko se je za napad odločil Valentino Rossi. Marca Marqueza je prehitel v prvem ovinku steze, krog pozneje pa je vajo ponovil še ob prehitevanju vodilnega Zarca. Francoz se ni vdal in v drugem ovinku, ki ga je Rossi izpeljal bolj široko, poskušal priti nazaj v vodstvo. Italijan mu je zaprl pot in Zarco je bil prisiljen pobrati motocikel, pri čemer je Rossija zadel. K sreči ni nihče padel, Marc Marquez pa je dogodek izkoristil in prišel do drugega mesta.

Hondi steza v Assnu ne ustreza in Marquez je imel veliko dela, da je ostal v stiku z najhitrejšimi. Za Rossijem je ostal štiri kroge, nato pa ga je prehitel na zadnjih dirkah vedno boljši Danilo Petrucci. Dirkač ducatijevega satelitskega moštva Pramac dirka z enakim motociklom kot tovarniška dirkača in danes je bil pripravljen na zmago. Z Rossijem sta do konca dirke bila neverjetno trd boj brez napak in kazalo je, da so Petruccijeve možnosti za zmago dobre. Pet krogov pred koncem je Doktorja prehitel za vodstvo, vendar je tam ostal le en krog. Rossi je v zadnji šikani 22. kroga izvedel v desetletjih dirkanja izpopolnjen manever, s katerim se je spet vrnil v vodstvo.

Petrucci se ne vdal in ostal na Rossijevem zadku do predzadnjega kroga, ko sta ujela za krog zaostalega Hectorja Barberaja, varnostniki pa so pozabili na modre zastave. Rossi je Španca prehitel takoj, Petrucci pa je v enem od ovinkov ostal za njim in izgubil precej časa. Krog pozneje se je ista zgodba ponovila še z Alexom Rinsom in Italijanov zaostanek je znašal že pol sekunde. Petrucci je nepopustljiv, zato je do konca kroga svoj zaostanek skoraj nadoknadil – na koncu ga je od zmage ločilo le 63 tisočink sekunde.

Valentino Rossi je v Assnu slavil že desetič, v letošnji sezoni pa je bila to njegova prva zmaga. Z njo je postavil nov rekord v času med prvo in zadnjo zmago kakega dirkača v svetovnem prvenstvu. Ta zdaj znaša 20 let in 313 dni, toliko je namreč že minilo od njegove prve zmage v razredu do 125 ccm na VN Češke v Brnu leta 1996. Od takrat do danes je Rossi na najvišjo stopničko stopil že nič manj kot 115-krat.

Razburljiv ni bil le boj za prvo mesto, v zadnjih krogih so se za tretjega morda še bolj trdo borili Marc Marquez, Cal Crutchlow in Andrea Dovizioso. Na koncu je aktualni svetovni prvak našel dovolj hitrosti, da je še stopil na oder za zmagovalce. V zadnji tretjini dirke je dogajanje popestril še rahel dež, zaradi katerega so nekateri dirkači tvegali in zamenjali motorje, vendar do naliva ni prišlo, zato so vsi po vrsti izgubili veliko mest. Johann Zarco je bil eden od njih. Pri vožnji v bokse je prekoračil omejitev hitrosti in bil zato kaznovan z novo vožnjo skozi bokse. Dirka se mu je v trenutku podrla.

Rossijeva prva zmaga v letošnji sezoni je imela velik vpliv na razmerja v svetovnem prvenstvu, saj je do danes vodilni Maverick Vinales odstopil, tako da je vodstvo zdaj prevzel zmagovalec dirk v Mugellu in Barceloni, Andrea Dovizioso. Vinales za njim zaostaja štiri točke, Valentino Rossi pa sedem. Marc Marquez ima na četrtem mestu le enajst točk zaostanka.

Naslednja dirka, to je dirka za VN Nemčije na Sachsenringu, označuje sredino sezone in prvenstvo je zdaj spet povsem odprto. Deveta dirka prvenstva bo na sporedu že to nedeljo.

 

VN Nizozemske, dirka:

1 Valentino ROSSI Yamaha 41'41.149
2 Danilo PETRUCCI Ducati +0.063
3 Marc MARQUEZ Honda +5.201
4 Cal CRUTCHLOW Honda +5.243
5 Andrea DOVIZIOSO Ducati +5.327
6 Jack MILLER Honda +23.390
7 Karel ABRAHAM Ducati +36.982
8 Loris BAZ Ducati +37.058
9 Andrea IANNONE Suzuki +37.166
10 Aleix ESPARGARO Aprilia +1'01.929
11 Pol ESPARGARO KTM +1'09.384
12 Tito RABAT Honda +1'10.121
13 Dani PEDROSA Honda +1'10.344
14 Johann ZARCO Yamaha +1'35.655
15 Jorge LORENZO Ducati 1 krog
16 Hector BARBERA Ducati 1 krog
17 Alex RINS Suzuki 1 krog

Svetovno prvenstvo:

1 Andrea DOVIZIOSO Ducati 115
2 Maverick VIÑALES Yamaha 111
3 Valentino ROSSI Yamaha 108
4 Marc MARQUEZ Honda 104
5 Dani PEDROSA Honda 87
6 Johann ZARCO Yamaha 77
7 Danilo PETRUCCI Ducati 62
8 Jorge LORENZO Ducati 60
9 Cal CRUTCHLOW Honda 58
10 Jonas FOLGER Yamaha 51
11 Jack MILLER Honda 40
12 Alvaro BAUTISTA Ducati 34
13 Scott REDDING Ducati 33
14 Loris BAZ Ducati 31
15 Andrea IANNONE Suzuki 28
16 Aleix ESPARGARO Aprilia 23
17 Tito RABAT Honda 23
18 Hector BARBERA Ducati 21
19 Karel ABRAHAM Ducati 20
20 Pol ESPARGARO KTM 11
21 Alex RINS Suzuki 7
22 Michele PIRRO Ducati 7
23 Bradley SMITH KTM 6
24 Sam LOWES Aprilia 2
25 Sylvain GUINTOLI Suzuki 1

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija