Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Neokusna satira, ki je šla predaleč
Fotografija Laude na naslovnici Titanica ni več šala
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.02.2014 12:01

Magazin Titanic, ki je znan po satirah, je želel v svoji februarski izdaji z naslovnico provocirati, toda očitno so pri tem šli nekoliko predaleč.

Artur Švarc

Nemški magazin Titanic, znan po svojih satirah, je sprožil pravi val ogorčenja, saj je želel s februarsko izdajo provocirati preko meja okusa. Pravzaprav ni na mestu, da jih omenjamo in jim delamo reklamo, toda na drugi strani je prav, da opozorimo tudi na takšne neokusne zadeve. O njihovi februarski naslovnici so že poročali znani mediji kot so Spiegel in tudi Daily Mail ter Mirror.  

Verjetno se kolegi niso mogli zadržati, ne da bi pokomentirali takšno novinarsko neokusnost. Tudi Niki Lauda se je že opredelil in izrazil svoje ogorčenje. "Ta naslovnica je nesramnost brez primere, absolutno zunaj vsake razprave in brez pietete. Kdor sploh tiska takšne neumnosti?" Naslovnica prikazuje portret Avstrijca, kar na prvi pogled ni nekaj pretresljivega.

Šele po podrobnem pogledu na besedilo kaže razsežnosti te neokusnosti. "Ekskluzivno! Prva fotografija po nesreči: tako hudo jo je skupil Schumi." Uredniki magazina so želeli s to šalo povedati: Poglejte, Michael Schumacher po mesecu dni kome izgleda natanko tako kot Niki Lauda po svoji ognjeni nesreči. Seveda je prepuščeno vsakemu posamezniku, ali si to šalo ogleda ali ne. Kdor meni, da ne gre še hujše ali da provokacije ne more biti še večja, ta si mora še ogledati tekst znotraj magazina.  

Tam namreč uredniki magazina opozarjajo na to, da so že pred tremi leti, v marčevski izdaji leta 2010, opozarjali na nevarnost pri smučanju. Takrat je magazin predstavil sliko Ernsta Kahla z obglavljenim pingvinom na smučeh. Kot dodatek pa je tukaj še posmehovanje iz Schumacherja. Zares neokusno.

Satira ima vsekakor svoje zasluženo mesto v svetu pisanja. Toda uredniki magazina Titanic bi si lahko podrobno prebrali, kaj satira dejansko pomeni. In da je posmehovanje na račun pacienta, ki se nahaja v umetni komi, brezokusno dejanje in to bi moralo biti vsakemu razumnemu človeku dovolj jasno.

Zares neokusno!

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija