Treningi

Pred kvalifikacijami Yamaha v velikih težavah
Pred kvalifikacijami Yamaha v velikih težavah
10.06.2017 12:57 Peter Košenina Yamaha

Za dirkači razreda MotoGP so v Barceloni že trije prosti treningi. Hondina domačina Marc Marquez in Dani Pedrosa imata na spremenjeni stezi najmanj težav, česar pa ne bi mogli reči za Yamahin tovarniški par.

Na tretjem prostem treningu, v katerem se dirkači borijo za vstop v hitrejšo ali počasnejšo kvalifikacijsko skupino, sta bila Maverick Vinales in Valentino Rossi šele trinajsti in petnajsti. Steza v Barceloni nima oprijema, zato imajo yamahe težave, honde pa ne. Kadar je oprijema dovolj, je ravno obratno. Yamaha se je v Barcelono podala z motociklom, ki jim je v dirki v Mugellu prinesel drugo in četrto mesto, a so v Kataloniji povsem nekonkurenčni. »Ne morem se ustaviti pred ovinki, nimam oprijema in ne morem spreminjati smeri, motocikel pa je enak kot v Mugellu,« je bil po prvem dnevu dirkanja zmeden Vinales. »Zame je asfalt na tej stezi eden od najslabših, eden od najbolj obrabljenih. Če se temperature močno dvignejo, je zelo, zelo težko. Tukaj želim dirkati, ker je to ena mojih najljubših stez, a mislim, da morajo nujno zamenjati asfalt,« pa je obrabljeno asfaltno podlago kritiziral Rossi. Yamaha je pogorela na celi črti, saj se v hitrejšo kvalifikacijsko skupino ni uvrstil tudi noben satelitski dirkač.

Govorice iz paddocka že namigujejo, da naj bi stezo preplastili ob koncu letošnje sezone, kar pa ne spremeni dejstva, da se lastniki leta niso odzivali na pozive po preplastitvi. Varnostna komisija že dolgo opozarja na slab oprijem, a odziva ni in ni bilo. »Upam, da MotoGP v Barceloni ne dirka več. Na koncu bo moralo priti do tega. To je edina steza, ki se ne odziva na pozive varnostne komisije, dirkačev in organizatorjev prvenstva. Na neki točki jim moraš postaviti ultimat in mislim, da bodo letos zadnjič v taki situaciji. Dovolj dirkališč si želi dirko, ni nam treba dirkati prav tukaj,« pa je bil jasen in oster Bradley Smith, ki se ne boji povedati tega, kar si misli.

Dorni bi ukinitev dirke v Barceloni morda prišla celo prav. V koledarju so štiri španske dirke in opominjanje na prevelik poudarek na Španiji Dorni že gre na živce, zato bi lahko bil koledar brez dirke v Barceloni bolj uravnotežen. V koledarju bi se sprostilo mesto, ki bi ga lahko zasedel Buriram na Tajskem, hkrati pa bi Barcelona lahko bila svarilo ostalim dirkališčem, ki zaradi velikih stroškov odlašajo s prilagajanjem stez željam dirkačev.

V Barceloni so po lanski smrti Luisa Saloma spremenili predzadnji ovinek in namesto njega namestili počasno šikano, ki je dirkači ne marajo. Če v njej padejo, motocikel in dirkač ostaneta sredi steze, kar je vse prej kot varno. Petkova treninga so odpeljali skozi novo šikano, na večernem sestanku varnostne komisije pa so jo »izbrisali« in bodo zato danes in jutri dirkali skozi šikano, ki so jo pred leti že uvedli za dirke formule ena.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija