Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Glasba ali grd hrup?
Mnenje voznikov o zvoku novih motorjev
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.02.2014 11:45

Formula ena ima letos V6 turbo motorje in mnenja so deljena, tudi glede zvoka. Prav je, da slišimo mnenje nekaterih voznikov.

Artur Švarc

Dolgo se je špekuliralo in premišljevalo in debatiralo. Sedaj skoraj vsi vemo, kako zvenijo novi V6 turbo motorji. Za nekatere je to zelo majhna sprememba, spet drugi bi se raje vrnili na stare motorje. Toda kaj menijo vozniki?

Za Fernanda Alonsa ni toliko pomembno, ali njegov Ferrari poganja V8 ali V6 turbo motor, dokler je dirkalnik hiter. "Iz vidika voznika ni nobene večje razlike. Mogoče se od zunaj – iz vidika navijačev – sliši nekoliko tišje, toda kot voznik se s tem pretirano ne ukvarjaš."

Enako meni tudi Nico Hülkenberg, toda sam trdi, da zvok, ki prihaja skozi njegovo čelado, ni ravno glasba za ušesa. "Zveni kot kakšen DTM dirkalnik. Vsaj mene spominja na DTM. Ni enak zvok kot pri V8 motorju, je veliko tišji. Mogoče se bo še kaj spremenilo, toda nisem prepričan. To  ni isti hrumeči V8 motor."

Slednjega v svojem Williamsu pogreša tudi Valtteri Bottas. Finec se pritožuje nad tišjim zvokom motorja. "Vrtljaji motorja se ne slišijo več tako dobro, namesto tega slišiš turbo. Zvok je nižji in ga ne moreš več slišati. Opraviti še moramo nekaj dela, da ne pozabimo pravočasno prestavljati." Še posebej na koncu ravnine, ko v čelade prihaja veliko vetra, je zelo težko slišati motor. Vendar pa je Bottas prepričan, da je to le vprašanje navade. "Pozitivna plat tega zvoka pa je, da sedaj veliko bolje slišiš svojega inženirja."

Tudi Jules Bianchi se še ni v celoti navadil na zvok svoje Marussie. "Malo je nenavadno, kajti včasih lahko občutiš, ko se vklopi turbo in to spremeni zvok," pojasni Francoz. Na to se vozniki formule ena še niso privadili. Toda po koncu testiranj to ne bo več težava. Tega mnenja je tudi testni voznik ekipe Force India Daniel Juncadella. "Sedaj se še mnogi pritožujejo nad novim zvokom, toda sčasoma se bomo na to privadili."  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija