Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Začenja se nova sezona
MXGP Katar
Začenja se nova sezona
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
24.02.2017 19:52

Najboljši motokrosisti na svetu so v pričakovanju prve dirke sezone svetovnega prvenstva MXGP, ki bo v soboto v Katarju.

Artur Švarc

Začetek sezone bo postregel s tradicionalno nočno dirko, ki jo je lani prepričljivo dobil kasnejši svetovni prvak, slovenski predstavnik Tim Gajser. V Katarju so imeli te dni nekaj težav s pripravo proge, saj je močno deževalo.

Gajser je lani že na prvi dirki utišal dvomljivce, ki so se pred sezono spraševali, kje bo Gajser končal po prestopu v elitno kategorijo. Letos bo konkurenca še močnejša, kar priznava tudi Gajser. »Konkurenca bo res izredno močna, fantje so trdo garali in ne bo lahko. Tudi sam imam za seboj kvalitetne priprave, z očetom sva trdo trenirala. Počutje je dobro, prav tako vzdušje,« je pred odhodom v Katar povedal Gajser. Pripravljalne dirke v Italiji so pokazale, da je krog favoritov za zmago širši, kot pred začetkom lanske sezone. A Gajser ostaja glavni favorit za zmago na uvodni dirki. Njegov največji tekmec bo brez dvoma devetkratni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli, ki je dominiral na pripravljalnih dirkah in napovedal, da se bo boril za sam vrh.

Največja uganka pred začetkom sezone je Nizozemec Jeffrey Herlings, svetovni prvak kategorije MX2, ki bo v soboto odpeljal premierno dirko v kategoriji MXGP. Herlings je med pripravami dokazal, da je s 450 kubičnim motorjem izjemno hiter, kljub temu pa prave slike o njegovi pripravljenosti ni, saj je, kot že tolikokrat, padel in se ponovno lažje poškodoval. Zato se z Gajserjem zares še nista preizkusila. Poleg omenjenih tekmovalcev so med favoriti še Francoz Romain Febvre, Gajserjev sotekmovalec v ekipi HRC, Rus Evgeny Bobryshev, Belgijec Jeremy Van Horebeek in drugi.

Gajser se prve dirke zelo veseli, o prvi preizkušnji je povedal: »Prva dirka sezone je vedno nekaj posebnega. Po treh mesecih premora se vsi veselimo novih dirk in lepo se bo spet vrniti. Proga v Katarju je drugačna od drugih, skoki se razlikujejo od tistih, na ostalih progah.« O rezultatu pa je branilec naslova svetovnega prvaka dodal: »Z rezultatom se ne želim obremenjevati. Kot vedno, želim predvsem uživati. Lepo bi bilo končati na stopničkah. Lani sem zmagal, bomo videli, kako se bo razpletlo letos. Svetovni prvak ne bo tisti, ki bo zmagoval, ampak tisti, ki bo vozil z glavo in bo konstanten vso sezono. Letos bom branil naslov, zavedam pa se, da je težje braniti, kot osvojiti.«

Sezona bo seveda dolga. Pred motokrosisti je kar devetnajst dirk, razporejenih po celem svetu. Po Katarju sledijo Indonezija, Argentina in Mehika, v aprilu pa bodo na vrsti prve dirke na evropskih tleh. Gajserju se bodo 16. aprila v Italiji na startni rampi pridružili še Klemen Gerčar, Jernej Irt in Peter Irt. Odpeljali bodo večinoma tiste dirke MXGP, ki se bodo odvijale v Evropi. Po Italiji sledijo Nizozemska, Latvija, Nemčija, Francija, Rusija, Italija, Portugalska, ÄŒeška, Belgija, Švica, Švedska, ZDA in za konec Francija.

Kvalifikacije bodo v petek zvečer po našem času. Prva vožnja dirke bo v soboto ob 16. uri, finalna vožnja pa ob 19. uri. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija