Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prenovljen in dovršen čez mesec dni tudi med slovenske kupce
Prvi kilometri: Nissan Qashqai
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.01.2014 19:35

V začetku marca med kupce pripelje priljubljeni Nissan Qashqai, ki je pred sedmimi leti začel ustvarjati zgodbo športnih terencev. V tem času je na slovenske ceste zapeljalo preko štiri tisoč primerkov, zato si takšne prodaje odgovorni želijo tudi v prihodnje. Osnovna cena zanj znaša 17.990 evrov.

Artur Švarc

Prve primerke Qashqaija bo možno naročiti že prihodnji teden, a ga bo prvič možno dodobra spoznati šele tretjega marca. Takrat zastopnik napoveduje začetek uradne prodaje, čeprav že zdaj povedo, da s prvo pošiljko avtomobilov, iz angleškega Sunderlanda, kjer se Qashqai sestavlja, ne bodo ravno zadovoljni, saj je že zdaj veliko povpraševanja po novemu izdelku.

Zdi se, da so Nissanovci znova dobro opravili svoje delo. Sami sicer priznavajo, da je dobrega konja neumno spreminjati, zato so znano osnovo ponovno zgradili na novi platformi CMF (Common Module Family) in vse skupaj le še dobro nadgradili. Nadeli so mu dokaj všečen zunanji dizajn z LED dnevnimi lučmi, kjer se marsikdo obregne v obliko zadnjih luči, ki spominjajo na enega od Mitsubishijevih modelov, a so ob tem vendarle uspeli ustvariti ugoden koeficient zračnega upora (Cd 0,32), privarčevati pri teži (-40 kg) in z nekaj dodatnimi milimetri poskrbeti, da ima ta še nekaj dodatnega prostora v potniški kabini. Nekaj manj kot 5 cm je pridobil v dolžino (4377 mm), širši je za 2 cm (1806 mm), medtem ko se je njegova medosna razdalja povečala za vsega 16 mm (2646 mm). Vezano na nove zunanje dimenzije so pridobili dodaten centimeter prostora za glavo, dodatnih 15 mm prostora pa je za kolena na zadnji klopi. Potniška kabina je vidno preurejena. Klasične ročne zavore ni več, nadomestila jo je električna, zato so oblikovalci na tem mestu ustvarili nekaj dodatnih odlagalnih prostorov (za mobilnik in pollitrske plastenke) in večji predal (v njem se skriva USB vmesnik). Armaturna plošča je doživela vidno prenovo, a tokrat je na prvem mestu 5-palčni TFT zaslon med merilniki, kjer je mogoče spremljati podatke potovalnega računalnik in spreminjati številne nastavitve in vključevati delovanje določenih sistemov. Vse je moč opravljati preko znanih gumbov na volanu. Odvisno od paketa opreme, sredinski zaslon gosti tudi večji barvni zaslon na dotik (vključen multimedijski sistem Nissan Connect druge generacije z integrirano aplikacijo za pametne telefone), motor je možno zagnati tudi preko gumba, pametni ključ pa poskrbi, da je dovolj samo to, da ga imamo nekje pri sebi. Za 29 litrov se je povečal še prtljažni prostor, ki zdaj v osnovi premore 439 litrov. Prekrivalni rolo je možno v celoti pospraviti v dvojno dno, posebne talne plošče pa omogočajo 16 različnih položajev, za varnejši prevoz stvari, ki bi se sicer premetavale med vožnjo.

Nissanovi inženirji so pri novi generaciji prevetrili tudi ponudbo motorjev. Za mnoge kupce bo zelo zanimiv 1,2-litrski turbo motor z oznako DIG-T, ki je plod japonskih mojstrov in z Renaultom nima nič skupnega. 85 kilovatni štirivaljni turbo bencinski agregat, povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, se na cesti precej dobro odreže, a je potrebno s stopalko za plin ravnati nežno, sicer se poraba hitro povzpne preko devet litrov. Na seznamu bencinskih motorjev je še 1,6-litrski turbo DIG-T s 119 kW (163 KM), medtem ko so malce nerazumljivo iz ponudbe dizelskih motorjev umaknili dvolitrski dCi. Nadomestilo zanj so našli v obstoječemu 1,5-litrskemu dCi z 81 kW (110 KM), ki premore najnižji izpust CO2 v segmentu (99 g), in v 1,6-litrskemu dCi motorju, ki razvija 96 kW (130 KM). Slednji je hkrati tudi edini v kombinaciji s štirikolesnim pogonom All-Mode 4x4-i, a ta po drugi strani ne bo na voljo z novim Xtronic samodejnim menjalnikom (izboljšani CVT menjalnik s 7 stopnjami), za katerega bodo morali slovenski kupci doplačati v višini 1700 evrov.

Novi Nissan Qashqai je opremljen tudi s kopico inteligentnih in uporabni sistemov, ki jih poznamo že iz malega Nissan Notea. Nissanov Safety Shield vozniku stoji ob strani v vsakem trenutku. Qashqai voznika opozarja na nalet, prepoznava prometne znake (opazili smo, da omenjeni sistem in navigacija nista usklajena), samodejno preklaplja med dolgim in kratkim snopom luči, opozarja na vozila v mrtvem kotu in na nenamerno menjavo pasov ter prepozna utrujenega voznika in mu svetuje počitek (več senzorjev zazna če način vožnje odstopa od običajnega). Omembe vredni so še pomočnik za samodejno parkiranje (bočno in vzdolžno), kamera za nadzor okolja in serijsko vgrajen sistem za upravljanje podvozja Chassis Control. Slednji po vzoru super športnega modela GT-R opravlja nalogo diferenciala z omejenim zdrsom. Sistem deluje z določeno zavorno močjo na posamezna kolesa pri nižjih hitrostih, da popravi smer vožnje vozila pri zavijanju, kar daje bolj dinamičen občutek, ki pa ne vpliva na občutenje vožnje.      

Novi Qashqai, s katerim so v preteklosti zabeležili dva milijona prodanih primerkov (od tega se jih 1,5 milijona vozi v Evropi), v Slovenijo pripelje v začetku marca, osnovna cena zanj pa bo znašala 17.990 evrov. Kupci bodo tudi v prihodnje izbirali med tremi paketi opreme (Visia, Accenta, Tekna). Razlika med osnovnim in sredinskim paketom opreme znaša 1600 evrov, izbira štirikolesnega pogona pa bo ceno povišala še za dodatnih 2200 evrov. Letos pri Nissanu želijo na slovenske ceste poslati 500 novih Qashqaijev, kar verjetno niti ne bo težko, saj so jih samo lani, brez izvoza, na naše ceste pospremili nekaj manj kot 600. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija