Nedeljski vodič

Lorenzo najmlajši z 250 nastopi
Lorenzo najmlajši z 250 nastopi
13.11.2016 09:32 Peter Košenina Yamaha

VN Valencie je zadnje dejanje sezone in statistika je letos temu dogodka primerna. Dva od najboljših bosta v Španiji dosegla nova statistična mejnika v svojih karierah.

Jorge Lorenzo četrtič letos dirko začenja z najboljšega štartnega položaja. Danes bo postal najmlajši dirkač v zgodovini z 250 nastopi na dirkah za Veliko nagrado. Yamahin dirkač bo po letih 2003 in 2004 poskušal postati prvi, ki bi mu v Valencii uspelo zmagati dvakrat zapored. Takrat je to uspelo Valentinu Rossiju.

Marc Marquez bo danes štartal na svoji 150. dirki za Veliko nagrado. Dvanajsto letošnjo dirko začenja iz prve štartne vrste.

Dvanajstič iz prve štartne vrste začenja tudi Valentino Rossi. Italijan je v Valencii zadnjič zmagal leta 2004, ko sta mu na stopnikah delala družbo Max Biaggi in Troy Bayliss.

Na prvem mestu v drugi štartni vrsti stoji Maverick Vinales. Španec bo v Valencii poskušal priti na stopničke. Če bi mu to uspelo, bi bil po Johnu Hopkinsu leta 2007 prvi Suzukijev dirkač s takim rezultatom.

Peto mesto Andrea Doviziosa je njegov najboljši kvalifikacijski rezultat v devetih poskusih v razredu MotoGP.

Pol Espargaro bo dirko začel s šestega mesta. Lani je bil v Valencii peti, kar je bil njegov izenačen najboljši rezultat sezone.

Andrea Iannone je kvalifikacije končal na sedmem mestu. V Valencii je doslej nastopil trikrat, a nikoli ni prišel do točk. Danes upa na veliko več.

Po treh dirkah odsotnosti se v Valencii vrača Dani Pedrosa. Mali Španec je na stezi Ricardo Tormo najuspešnejši dirkač med vsemi. Doslej je zmagal šestkrat, od tega trikrat v razredu MotoGP.

Aleix Espargaro bo dirko začel z devetega mesta, najslabšega od dirke za VN San Marina naprej.

Bradley Smith se je v kvalifikacijah uvrstil na deseto mesto, kar je njegov najboljši rezultat po dirki za VN Italije.

Mika Kallio bo danes s KTM-om nastopil na prvi dirki. Kvalificiral se je na dvajseto mesto, a je njegov najboljši čas s kvalifikacij le osem desetink sekunde slabši od aktualnega rekorda steze iz lanske dirke. Za najhitrejšim časom Jorgeja Lorenza je sicer zaostal dve sekundi in šest desetink.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija