Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Red Bull predstavlja RB10
Jubilejni dirkalnik – svetovni prvak?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
28.01.2014 09:13

Neposredno pred začetkom prvih testiranj v Jerezu je svoje novo orožje, s katerimi želijo ubraniti oba naslova, predstavil tudi Red Bull. Je Adrianu Neweyu uspela naslednja genialna rešitev?

Artur Švarc

Tako kot nekatera druga moštva, je tudi Red Bull svoj novi dirkalnik javnosti predstavil v Jerezu – tik pred začetkom današnjih testiranj. Red Bull se odpravlja v svojo deseto, jubilejno sezono. "Dirkalnik je nekoliko drugačen," je šef ekipe Christian Horner napovedal že pred tem, pri čem pa tako pogosto omenjeni nos dirkalnika zanj ni elementarnega pomena. "Najbolj zanimivo je tisto, kar se skriva pod pokrovom," tako Horner, ki s tem namiguje na nove turbo motorje.

RB10 bo poganjal Renaultov turbo motor – oziroma pogonski sklop -, ki sliši na ime Energy F1. "Prepričani smo, da bomo skupaj z Renaultom imeli konkurenčen paket. Trenutno smo priča mnogim govoricam, toda tako kot vsako leto za nas šteje le to, kaj se bo zgodilo do ciljne zastavice v Melbournu," še doda Horner.

V ekipi je prišlo do mnogih kadrovskih sprememb. Mark Ellis in Gilles Wood sta odšla k Mercedesu, Peter Prodromou pa se bo leta 2015 priključil McLarnu. Vendar Horner poudarja, da to ne bo zmanjševalo motivacije Prodromouja. "V celoti je osredotočen na aktualni dirkalnik." Red Bull bo v naslednjih mesecih oznanil ime njegovega naslednika. Za Ellisa so našli interno rešitev. Pierre Waché je s takojšnjo veljavo prevzel vodenje področja dinamike dirkalnika. Spomnimo, da je Waché lani junija prišel iz Sauberja.

Toda s kadrovskimi nemiri pri Red Bullu še ni bilo konca. Že v lanskem letu smo bili priča govoricam, da bi lahko Adrian Newey zaradi novega pravilnika odšel iz formule ena. "Obžalovanja je vredno in tudi nevarno, da so predpisi vedno bolj restriktivni," je pojasnil Britanec, ki ga snubijo v jadralnem športu. Toda Horner verjame, da se Newey še ne bo kmalu poslovil od formule ena. "On je še naprej lačen in motiviran kot je to vedno bil." Enako velja tudi za Hornerja. "Vedno sem bil motiviran. Kajti zmage te naredijo odvisnega. Red Bull preganja strah pred neuspehom. Formula ena je tako konkurenčen posel, da si ne moreš privoščiti, da zamudiš samo en korak."

Letos bo ob aktualnem svetovnem prvaku Sebastianu Vettlu dirkal Daniel Ricciardo, ki je zamenjal Marka Webbra. 26-letnik je postal tudi prvič očka in konkurenca upa, da ga bo to upočasnilo. Vettel ima tudi novega osebnega trenerja, ki je prav tako Finec. "Sedaj je vse novo: novi dirkalnik, novi motor, novi pogonski sklop. Verjamem, da imajo sedaj vse ekipe veliko dela. Spričo teh ogromnih sprememb je pomembno, da vsak posameznik opravi stoodstotno delo."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija