Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Cenejša in boljša izbira
Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi 4WD Premium
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
27.01.2014 20:50

Dobro leto po tistem, ko smo prvič preskusili novega Santa Feja, smo znova sedli za volan tega velikega Korejca. Razlika? Ročni menjalnik in manj opreme.

Artur Švarc

To, da se Korejci precej ravnajo po naših evropskih navadah, jim je v velikem Santa Feju zopet uspelo dokazati. Na prvi pogled SUV-ja obdajajo všečne obline, visoka kakovost končne izdelave in dobre vozne lastnosti. Za slednje je deloma odgovoren 2,2-litrski preverjeni CRDi motor s 145 kilovati moči, ki z lahkoto obvladuje 1882 kilogramov težkega Korejca, medtem ko moč na vsa štiri kolesa prenaša šeststopenjski ročni menjalnik. Nedvomno boljša izbira, kot samodejni menjalnik, ki se je na prvem preskusu izkazal za precej zaspanega. Ugodnejša je tudi povprečna poraba, ki v kombinaciji z ročnim menjalnikom znaša 8,3 litra na 100 km. Jasno se Hyundai Santa Fe do neke meje spopade tudi s terenom. Čeprav gre večino navora v osnovi na sprednja kolesa,  je možna še zapora sredinskega diferenciala (50:50), a takšnih posegov bo malo. V blatu ga je škoda peljati, večja verjetnost za uporabo zapore je v snegu. Podvozje je dovolj dobro nastavljeno, da je na cesti suveren in hkrati tudi udoben. In ravno slednje ga med zavoji malce preveč tepe, saj se rad precej nagiba.

Ko gre govora o potniški kabini, tako rekoč nimamo pripomb. Na vseh pozicijah je sedenje več kot udobno, prostora je dovolj tako za kolena na zadnji klopi kot v precej funkcionalnem prtljažniku (585 – 1680 litrov) za vso potrebno prtljago, sredinski 4,3-palčni zaslon oziroma multimedija nas je odlično zabavala med vožnjo (USB, Bluetooth in iPod) in nam pri vzvratni vožnji predvajala sliko kamere nameščene na zadku. Paket opreme Premium, ki velja za nekakšno zlato sredino pri naboru serijske opreme, je Santa Feju zagotavljal še pametni ključ (ta ne omogoča, da se z dotikom kljuke odklepa avto), gumb za zagon motorja, ogrevan volanski obroč, ksenonske žaromete in poklopljiva vzvratna ogledala. In ta so se razprla že nekaj metrov pred smo se dotaknili kljuke vrat.

Za razliko od prvo testiranega Santa Feja, je ta cenejši za dobrih 10 tisoč evrov. In česa nima v opremi? Ni imel na primer usnja, električno nastavljivih sedežev, navigacijskega sistema, 7-palčnega zaslona na dotik in kup stvari, ki bi jih zlahka pogrešali. Torej, končna cena 36.230 €. K testnemu modelu je potrebno dodati le 460 € za kovinsko barvo in 200 € za pripravo vozila.

Tehnični podatki
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija