Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nova rdeča boginja
Ferrari F14-T
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
25.01.2014 14:35

Ferrari je javnosti pokazal svoje novo orožje turbo obdobja formule ena, s katerim bosta v letošnji sezoni nastopila Alonso in Raikkonen.

Artur Švarc

Tri dni pred začetkom uradnih testiranj v Jerezu je svoj novi dirkalnik sezone 2014 javnosti pokazal tudi Ferrari. Njihova nova rdeča boginja nosi ime F14-T, katerega so iz predlogov izbrali navijači. Dirkalnik bo poganjal 1,6 litrski turbo motor, ki sliši na ime 059/3. "Ne govorimo več o motorjih, temveč o pogonskih sklopih," tako šef motorjev Luca Marmorini. "To je zelo kompleksen projekt, na katerem delamo že dve leti. Imamo turbo motor, ki bo lahko v času dirke porabil le 130 litrov bencina. To pomeni, bolj je učinkovit motor, boljše lahko izkorišča zmogljivost."

Mnogi so mnenja, da bo motor v letošnji sezoni igral veliko vlogo, toda istočasno opozarjajo, da bo odločilnega pomena tudi aerodinamika. "In ravno na tem področju je imel Ferrari v lanski sezoni svojo šibko stran. Čeprav si Luca di Montezemolo še kako srčno želi, da bi o zmagah odločali motorji, vendar fizikalnih zakonov ne moremo izključiti in aerodinamika je še vedno ključnega pomena," tako Christian Danner. Letos bo še posebej poudarek na zračnem uporu, kajti le-ta ne bo le določal najvišjo hitrost, temveč tudi porabo goriva. "To bo pri predpisani količini goriva vsekakor zelo delikatna tema."

Na področju dirkačev bomo priča močni, čeprav po mnenju številnih strokovnjakov tudi eksplozivni navezi. Poleg Fernanda Alonsa je namreč v ekipi tudi povratnik Kimi Raikkonen, ki je zamenjal Felipeja Masso. Finec je leta 2007 osvojil tudi zadnji Ferrarijev naslov. Ambicije Maranella so povsem jasne. Po manj uspešnih sezonah, kjer jih je premagoval Red Bull in v zadnjem letu tudi Mercedes, naj bi z novim pravilnikom izkoristili priložnost in končno spet osvojili tako želeni naslov svetovnega prvaka.

Finec se že veseli začetka prvenstva, toda nova pravila ga ne zanimajo. "Moj občutek je, da ne bo tako drugače, kot si ljudje mislijo. Za tehnike bo zagotovo težje, še izdelava novega motorja in novega menjalnika je zelo zahtevno delo. Vendar pa sem prepričan, da to ne bo zelo vplivalo na dirkače." Pri Ferrariju je Finec naletel na starega znanca. Antonio Spagnolo, ki bo sedaj opravljal nalogo dirkalnega inženirja, je v času prvega službovanja Finca v Maranellu opravljal nalogo podatkovnega inženirja. "Ne vidim nobenega razloga, zakaj ne bi dobro sodelovala," tako popularni Iceman. Pri vsesplošnem veselju ob njegovi vrnitvi, pa ima Raikkonen samo en cilj: "Vse kar želimo je to, da osvojimo naslov prvaka."

Če Ferrariju ne bo šlo vse po željah, mnogi strokovnjaki napovedujejo konfrontacijo med alfa samcem Ferrarija Fernandom Alonsom in Raikkonenom. "Za Kimija je 2014 zadnja priložnost, da osvoji še en naslov prvaka in videli bomo, kaj bo storil Alonso, če s Ferrarijem ponovno ne bo postal prvak," tako Danner. In za Johnnya Herberta je gotovo: "Fernando je Fernando in ta ob sebi ne sprejema nobenega drugega voznika."  

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija