Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Mali Korejec ni več grdi raček
Slovenska premiera: Hyundai i10
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.01.2014 15:05

Danes je v slovenske salone zapeljala najnovejša generacija najmanjšega Hyundaija, ki so ga mojstri v Russelsheimu precej preobrazili in proizvodnjo zanj zaupali turški tovarni.

Artur Švarc

Avto je zdaj popolno nasprotje tistega, kar smo videli v zadnjih letih. Pridobil je všečno obliko, večje dimenzije, nasičen je z napredno tehnologijo, medtem ko pod sprednjim pokrovom skriva varčne motorje. Torej, mali i10 je zgrajen na povsem novi platformi, ki mu omogoča boljšo lego na cesti in manj hrupa, hkrati pa je malček pridobil tudi nekaj dodatnega prostora. Od svojega predhodnika je namreč daljši za 80 mm (skupna dolžina 3665 mm), širši je za 65 mm (skupno 1660 mm), nižji za 50 mm (skupno 1485 mm), medtem ko se je medosna razdalja povečala za dodatnih 5 mm in meri skupno 2,38 metra. Tako so potniki spredaj deležni 1070 mm prostora za noge, osnovna kapaciteta prtljažnika pa znaša zavidljivih 252 litrov, kar je za 27 litrov več kot pri prvi generaciji.

Kupci bodo lahko izbirali med dvema bencinskima motorjema. Vstopni se predstavlja kot litrski trivaljnik z 48,5 kW (60 KM), za tiste z malo več moči pa bo na voljo 1,2-litrski motor s 64 kW (87 KM). Prvo omenjeni litrski mlinček bo čez dober mesec ali dva na voljo še v izvedbi LPG (pogon na plin) ali kot BlueDrive (čista tehnologija), ki hkrati prinaša še nekaj dodatkov za zmanjševanje porabe (sistem Stop&Go, 13-palčna platišča ter gume z nizkim kotalnim uporom). Oba motorja sta serijsko opremljena s petstopenjskim ročnim menjalnikom, za dodatnih 1200 € pa vam Turki vgradijo štiristopenjski samodejni menjalnik. Dizelskega motorja ni na voljo.

Pri Hyundaiju so mnenja, da morajo tudi manjši avtomobili imeti številne priročne dodatke, ki jih sicer najdemo v avtomobilih višjega segmenta, kar z drugimi besedami pomeni, da med opremo najdemo tudi ogrevan usnjen volanski obroč, tempomat z omejevalnikom hitrosti, ogrevane sprednje sedeže, pomoč pri speljevanju v klanec, pametni ključ in gumb za zagon motorja, LED luči, samodejno klimatsko napravo, dodatno osvetlitev pri vožnji v zavoj, elektronski nadzor stabilnosti, sistem za pomoč pri parkiranju, utripanje zavornih luči ob zaviranju v sili in še bi lahko naštevali.

Korektna je tudi cena. Najosnovnejši s paketom opreme stane 8990 €, paket Comfort ga podraži za tisočaka, medtem ko bogati paket Style prinaša ceno 11.290 €. Podobna zgodba je za 1,2-litrski motor le, da se osnovna cena začne pri 9440 €. Če bo vse po sreči, se bo ob koncu leta na slovenskih cestah vozilo okrog 150 takšnih malčkov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija