Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Gajser v Argentini z zmago
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.04.2016 11:57

Dirka svetovnega prvenstva v motokrosu v argentinskem Neuquenu se je za najboljšega slovenskega dirkača Tima Gajserja končala skorajda sanjsko.

Artur Švarc

S tretjim mestom v prvi in zmago v drugi vožnji si je privozil skupno zmago na dirki, že drugo v karieri v elitnem razredu MXGP, skupno pa ima za svetovnim prvakom Romainom Febvrejem le še tri točke minusa.

Gajser je na prejšnji dirki v Valkenswaardu že bil na dobri poti do zmage, toda v drugi vožnji je zaradi tehničnih težav, dvakrat mu je ugasnil motor, ostal brez najvišje stopničke. Vseeno je pred krajšo južno- in srednjeameriško turnejo v Argentini in naslednji teden v Mehiki še iztržil tretje mesto, dobro formo pa nato potrdil še doma v Brežicah z zmago na dirki v EP, ki jo je izkoristil kot dober trening.

Da je še vedno v takšni formi, v kakršni je začel sezono, je spet potrdil tudi v kvalifikacijah. Brez težav si je priboril najboljše izhodišče pred današnjo dirko, pa čeprav ga potem ni izkoristil. Start prve vožnje se mu namreč ni najbolje posrečil, tako da se je znašel nekoliko stran od mest, ki jih je že navajen. A je sedmo in šesto mesto hitro zamenjal za peto in četrto, za dodatno vzpodbudo pa je poskrbel še Romain Febvre. Svetovni prvak je v Neuquen prišel s 13 točkami prednosti v SP, a je polovico porabil že v prvi vožnji: po padcu je namreč zdrsnil daleč v ozadje, se do cilja sicer precej izboljšal in še iztržil šesto mesto, vseeno pa se je razlika v SP kar precej stopila.

Gajser se je nekaj krogov pred koncem po dolgem boju prebil pred Sergeja Bobriševa na tretje mesto, potem pa je nekaj časa kazalo, da bo konkurenčen tudi v obračunu z izkušenim Antoniom Cairolijem, ki je bil drugi. A je Italijan tam tudi ostal, Gajser je bil tako v prvi vožnji tretji, zmagal pa je Nemec Maximilian Nagl.

Nadaljevanje dirke pa je bilo še boljše. Na startu tokrat ni bilo nobene napake,Gajser je planil naprej (in dobil nagrado holeshot za najboljši start), potem pa so ga tekmeci gledali le v hrbet. Nekaj časa od blizu, dva kroga se je še skušal približati Cairoli, potem pa vse bolj od daleč. Med dirko je imel namreč Gajserže šest ali sedem sekund naskoka, na koncu je zmanjšal ritem, a še vedno slavil prepričljivo in brez težav.

Te je imel spet Febvre, ki je še enkrat padel, pa se nato z 12. mesta prebijal naprej. Odločni Francoz je na koncu pomešal vrstni red, ne sicer na vrhu današnje dirke, kjer je s 35 točkami pristal na skupno četrtem mestu za trojkoGajser (45), Cairoli (44) in Nagl (41), pač pa skupno v SP. ÄŒe bi ostal na petem mestu, kjer je bil še dva kroga pred koncem, bi Gajser prevzel tudi skupno vodstvo, tako pa je Febvreju še uspelo rešiti rdečo številko vodilnega. Toda razlike so zdaj res majhne, namesto 13 izpred dirke le še tri točke (172-169), tretji je Cairoli s 144.

"Res sem lahko super zadovoljen. Zmagal sem v kvalifikacijah, kar mi je v razredu MXGP uspelo prvič, potem sem danes imel dve solidni vožnji. Prva je bila res samo solidna, ko sem po slabšem startu napadal iz ozadja in na koncu iztržil tretje mesto, kar je bilo kar dobro. Druga pa je bila naravnost odlična, res sem ponosen, da mi je to uspelo. Hvala vsem, moji ekipi za odličen motor, vsem, ki me podpirajo, očetu, hvala vsem navijačem v Sloveniji," je po preizkušnji žarel od zadovoljstva mladi slovenski dirkaški zvezdnik.

Motokrosisti onkraj luže ne bodo imeli prav veliko premora pred nadaljevanjem sezone, saj jih dirka v mehiškem Leonu čaka že 17. aprila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija